Covid-19-pandemin tog mötes-och eventindustrin från toppen till botten i ett svep. Den skapade en djupgående kris för hela mötes- och eventindustrin, inte bara i Sverige utan i hela världen. Det som många sett som ett självspelande piano tystnade. Mötesanläggningar och hotell ekade tomt, med uppsägningar och konkurser som följd. Förutom den ekonomiska och personliga krisen för alla inblandade blev det även tydligt hur viktig den här industrin är för kunskapsöverföring, nätverkande och utveckling.

Pandemin har lett till att vår industri har digitaliserats i expressfart. Både möten och event, stora som små, har flyttat in i en digital värld. Vi har sett snygga och proffsiga produktioner, ökad interaktion, kortare och mer genomarbetade möten, innovativa lösningar och nya aktörer. Fantastiskt kul och spännande att observera, mitt i allt det tråkiga. Alla förståsigpåare har menat att vi nu står inför en helt ny mötesvärld. Jag själv inräknat. På senare tid har jag dock funderat på om det verkligen blir en så dramatisk förändring. Kan det vara så att det snarare handlar om att vi under pandemin har fått modernisera det där pianot, och tonat ned vissa aspekter av det medan vi har tonat upp andra? Kanske kan vi hitta en ny balans, och nå ett renare ljud med en bättre klang framöver? Men inte mer än så, för inte ersätter vi väl egentligen pianot med något helt nytt instrument?

Jag tror snarare att vi har fått lärdomar som gör att vi agerar smartare framöver.

  • Att vi kan vi se fram emot effektiva, interaktiva möten och event med tydliga syften och mål och långsiktiga resultat. Ibland digitala, ibland fysiska eller hybrider. Vi låter mötets syfte styra formatet.
  • Att vi fortsätter att resa men väljer mer noga när, var och hur utifrån mervärdet av att vara med fysiskt på mötet eller eventet, men även med hänsyn till vår miljö och inte minst vår egen tid.
  • Att vi tillvaratar teknik och nya kompetenser som har breddat vår industri och därigenom öppnar upp för en större publik och nya spännande lösningar.
  • Att vi behåller trygghet och säkerhet som naturliga delar av mötes- och eventplaneringen, tillsammans med den värme och omtanke vi har visat varandra under pandemin.
  • Att vi värdesätter och tar tillvara på tillfällen då vi ses fysiskt. Jag tror att de tillfällena blir extra viktiga och allt bättre framöver.

Vi har tydligt fått se betydelsen av fysiska möten och event för individer, ekonomin och utvecklingen av hela samhället. Huvudinsikten vi tar med oss in i framtiden är att möten och event går rakt igenom alla andra industrier – det är en metaindustri. Och självklart har den här tiden även lärt oss mycket annat värt att ta med in i framtiden, men hälsningen med armbågen däremot, den tycker jag att vi kan lämna bakom oss. Istället har vi många kramar att ta igen.

Pernilla Körberg Törnqvist, ordförande
Swedish Network of Convention Bureaus, SNCVB