Expo 2020 Dubai har öppnat. Alla covid-19-protokoll är på plats och emiratet har rustat sig för att välkomna människor från hela världen. Över 190 länder deltar i expot och alla har med sig sina bästa erbjudanden när det gäller exempelvis innovation, life science och hållbarhet. Här är 14 saker som är värt att veta om megaevenemanget.

 1. I november 2013 vann Dubai omröstningen att bli värd för världsutställningen. Det innebar att Expo 2020 Dubai blev det första internationella expot någonsin att hållas i Mellanöstern, Afrika och Sydasien (MEASA). Det är det hittills största eventet någonsin i arabvärlden.
 2. Alla 192 medverkande länder har sina egna paviljonger.
 3. Från ett fågelperspektiv liknar expoområdet tre blomblad. Varje kronblad är ett tematiskt distrikt: Opportunity, Mobility och Sustainability.
 4. Expoområdets hjärta är Al Wasl Plaza med världens största 360-graders projektionsyta, konstruerad med 13,6 kilometer stål. Det är 16 stycken Burj Khalifa staplade på varandra.
 5. Sustainability Pavillion, Terra, är självförsörjande när det gäller energi och vatten. Här finns också solpanelklädda energiträd. Därutöver är byggnaden värd för ett ”vattenträd” som fångar upp vatten från luften.
 6. I Mobility Pavillion, Alif, finns världens största passagerarhiss. Det är en rymlig plattform som kan ta upp till 160 besökare åt gången till byggnadens tredje nivå.
 7. Opportunity Pavillion har underrubriken Mission Possible. Den här paviljongen bygger på den rika, urbana historien om ”plaza” och dess universella betydelse som en plats för människor att träffas gränsöverskridande när det gäller ålder, språk och kultur. Allt för att fira våra gemensamma mänskliga upplevelser.
 8. Expo Dubai 2020 ägnar en hel paviljong för att fira kvinnors många olika betydelsefulla roller i samhället. Women’s Pavillion är den första i världsutställningens historia.
 9. Som en del av Expo Live finns 142 sociala innovatörer från 76 länder på plats för att hjälpa till att lösa några av vår tids mest utmanande problem.
 10. Är du orolig för att besöka expot bara för att upptäcka att Wi-Fi strular? Den risken har minskat tack vare introduktionen av 5G.
 11. I expolandskapet har det planterats cirka 340 växter, buskar och gräs, varav många är inhemska i regionen.
 12. I Good Place Pavillion visas för första gången i världsutställningens historia många sociala innovatörer och deras lösningar.
 13. Expo 2020 Dubai genomförs för att belysa frågor som är relevanta för vår tid. Under World Majlis Forum samlas globala ledare för att skapa nya perspektiv och kunskaper. Det ligger helt i linje med det genomgående temat för expot: Connecting Minds, Creating the Future.
 14. Vad händer med expoområdet som stänger den 31 mars nästa år? Jo, en ny stadsdel vaknar till liv och har fått namnet District 2020. Enligt expots hållbarhetsplan omvandlas över 80 procent av alla byggnader som finns inom området till smarta, hållbara bostäder och arbetsplatser där kreativitet, samarbete, teknologi och innovation möts och utvecklas.