När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes den 11 mars på Sergel HUB tog Mikaela Håkansson, Färna Herrgård, hem segern i seniorklassen och Michelle Ekelund, Skogshem & Wijk, vann i juniorklassen.

Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Båda de svenska vinnarna säkrade därmed sin plats i europafinalen, som kommer att hållas i England i september. Vinnarna i europafinalen går sen vidare till världsfinalen som hålls våren 2025.

Årets svenska final arrangerades av Svenska Möten och samlade 16 kockar från konferensanläggningar och mötesplatser i hela landet. Deras uppdrag var att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang, med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att först bekanta sig med de hemliga råvarorna och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga rätten innan den skulle presenteras för juryn, där varje minuts försening medför poängavdrag.

”Det är imponerande att se den höga ambitionen och kunnandet bland alla deltagare, inte bara vinnarna. Deras insatser understryker den fantastiska matkvaliteten som erbjuds på svenska konferensanläggningar”, säger Michael Schüller, vd för Svenska Möten.

Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Pontus Wellén, Siri Barje och Victor Magdeburg. Kriterierna som bedömdes av juryn omfattade hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, hantverket, textur, balans mellan smakkombinationerna, arbetsstationens hygienstandard, samt matsvinn.

Mikaela Håkansson tog hem vinsten med sin skapelse: Stekt torsk med blåmusslor, smörstekt kål, picklad gurka, ramslök och sandefjordsås.  Juryns motivering löd: ”Höga, välbalanserade smaker, inbjudande textur och en tillagning i världsklass. En elegant presentation och ett fint arbete i köket som präglades av organisation, renlighet och minimalt med svinn.”

Michelle Ekelund imponerade på juryn med sin smörstekta torsk med sandefjordsås, alspånsrökt fläsk och primörsallad. Juryns motivering löd: ”Klassisk rätt med stora bestämda smaker. Perfekt tillagad huvudråvara med fin variation av grönsaker. Bra portionsstorlek och lite svinn. Ren, prydlig och snygg arbetsstation med ett tydligt hållbarhetstänk.”

Kvällens konferencier var krögaren och matprofilen Jens Dolk. Under det välbesökta eventet bjöds publiken, förutom den spännande tävlingen, även på ett intressant panelsamtal om ämnen såsom matsvinn, köksekonomi, anatomiskt ansvar (vilket innebär att ta tillvara på hela råvaran) och att laga mat i säsong. Deltagare i panelen var Mattias Bosta från Sorundahallarna, Daniel Oddhammar från Generation Waste och Stefan Johansson från Högbo Brukshotell.

I anslutning till tävlingen arrangerade Nores, Svenska Mötens huvudpartner till Copper Skillet, ett inspirationspass för yrkesverksamma inom konferensbranschen med minimässa, seminarium och kunskapslyftande inslag kring mat och dryck.