Enligt en ny internationell undersökning från Momondo1 har fler än varannan svensk (54 procent) inte tillräckligt med information för att göra hållbara val kopplat till sina resor. Med det nya stadsindexet för ansvarsfulla resenärer2 vill Momondo hjälpa ansvarsfulla resenärer att fatta mer välgrundade beslut när de utforskar olika stadsdestinationer. Och där Momondo även rankar topp 10 städer för de som vill resa mer ansvarsfullt.

Storstäder är något som lockar till resor världen över, och fram till och med 2025 förväntas nästan 800 miljoner människor besöka globala stadsdestinationer årligen.3 Hotell- och resesöksajten Momondo’s nylanserade stadsindex för ansvarsfulla resenärer innefattar 167 städer från 63 länder. Rotterdam, Nederländerna, rankas högst på listan och är därmed utnämnd till den mest attraktiva stadsdestinationen för ansvarsfulla resenärer. Tätt följt av Amsterdam, Nederländerna, och Graz, Österrike. Men svenskarna behöver inte heller resa över gränsen för att besöka städer som rankas högt enligt Momondos stadsindex – både Stockholm och Göteborg har tagit sig in på topp 10-listan över städer som rekommenderas för ansvarsfulla resenärer.

”Enligt vår senaste internationella undersökning har 54 procent av svenska resenärer inte tillräckligt med information för att fatta hållbarhetsinriktade resebeslut. Med det nya stadsindexet gör vi det enklare för ansvarsfulla resenärer att göra välgrundade val när de utforskar stadsdestinationer”, säger Per Christiansen, SVP, marknadsföring på Momondo.

Momondos stadsindex för ansvarsfulla resenärer är en interaktiv guide, designad för att hjälpa resenärer att överväga hållbarhets­relaterade aspekter, såsom flygplatser med hög kol­dioxid­ackredi­tering, lokal trafik eller luftkvalitet, på stads­destina­tioner över hela världen när de planerar sin nästa resa. CIMT analyserade 167 städer i 63 länder utifrån 28 faktorer för att hjälpa medvetna resenärer att fatta mer välgrundade resebeslut. Indexet ger också möjligheten att anpassa resultaten och filtrera efter de faktorer som resenärer värderar mest. 

Fyra storstäder i Norden på topp 10-listan över högst rankade städer för ansvarsfulla resenärer

Samtliga tio toppdestinationer för ansvarsfulla resenärer består av europeiska städer, varav hela fyra städer i Norden har tagit sig in på listan. Stockholm och Göteborg hamnar på plats sju respektive nio på topplistan – inte minst på grund av deras goda möjligheter till stadstrafik, flygplatser som har ett avancerat koldioxidhanteringssystem certifierat av Airport Carbon Accreditation, drickbart kranvatten och med ett antal hotell som kvalificerats med ”Hållbart val” från Booking.com.4 Även Trondheim, Norge, och Helsingfors, Finland, finns med på listan.

Den nederländska hamnstaden Rotterdam som toppar Momondos rankning erbjuder goda möjligheter till tåg- och färjeanslutningar som tar dig in till stan, och ett välfungerande tunnelbanesystem när du väl är framme. Staden är dessutom cykelvänlig, och erbjuder boenden till konkurrenskraftiga priser som blivit kvalificerat med ”Hållbart val” av Booking.com.4 Efter en god natts sömn kan du fylla dina dagar med guidade rundvandringar, museum- och teaterbesök. Amsterdam, även denna stad belägen i Nederländerna, kommer på en andra plats på grund av deras världsberömda cykelvänliga alternativ och gågator, möjligheter att köra miljövänliga bilar och ett stort utbud av laddstationer för elbilar. Graz, Österrike, är en dold pärla som kammar hem tredjeplatsen med utmärkta järnvägsförbindelser, gott om laddningsstationer för elbilar och en walking-only stadskärna som finns på UNESCOs världsarvslista att utforska.1

Topp 10 högst rankade städer enligt Momondos stadsindex för ansvarsfulla resenärer
  1. Rotterdam, Nederländerna
  2. Amsterdam, Nederländerna
  3. Graz, Österrike
  4. Trondheim, Norge
  5. München, Tyskland
  6. Helsingfors, Finland
  7. Stockholm, Sverige 
  8. Zürich, Schweiz
  9. Göteborg, Sverige
  10. Wien, Österrike

Läsa mer och ta del av indexet här

1 En onlineundersökning genomfördes av Walr bland 10 marknader, som uppnådde totalt 10 173 respondenter som rest inrikes eller internationellt under de senaste 5 åren. Totalt deltog 1011 svenska respondenter. Forskningsfältarbetet ägde rum mellan den 2 och 15 december 2022. Walr är en medlemsorganisation i Market Research Society och följer alla praxiskoder

2 CIMT skapades av KAYAK och dess portfölj av resemärken, inklusive Momondo. 167 städer i 63 länder har analyserats utifrån 28 faktorer baserat på externa och Momondos egna sökdata från 1 mars–22 september 2022. Insikterna som samlas in är baserade på den senaste tillgängliga informationen. För fullständig information om metodiken City Index for Mindful Travellers, besök denna sida.

3 Enligt ‘Global City Travel Report‘ utgiven av Oxford Economics.

4 “Hållbart val”-programmet som tagits fram av Booking.com och som omfattar mer än 400 000 boenden globalt, tillhandahåller trovärdig information om hållbarhetsåtgärder som vidtagits hos ett brett utbud av fastigheter världen över och ger resenärer ett transparent, konsekvent och lättförståeligt sätt att identifiera ett bredare utbud av mer hållbara vistelser, oavsett vart de vill resa. För att lära dig mer om Travel Sustainable Program, besök denna sida