En av New Yorks hetaste restauranger kommer till Tivoli i Köpenhamn från den 18 juli till den 18 augusti. Under ledning av den svenske stjärnkocken Fredrik Berselius har restaurang Aska tagit den kulinariska världen med storm med sin nordamerikanska tolkning av det nya nordiska köket. Brooklynbaserade Aska har belönats med två Michelinstjärnor och tre stjärnor i The New York Times. Nu tar Fredrik Berselius och hans team med sig sin kulinariska expertis till Tivoli Gardens och erbjuder ett urval av de rätter och unika ingredienser som har gjort Aska till en eftertraktad destination för foodiesar världen över.

Köpenhamn / New York City

Den tvåfaldigt Michelinstjärniga Brooklyn-restaurangen Aska blev snabbt en av New Yorks mest eftertraktade matupplevelser. I den restaurerade lagerlokalen från 1860-talet i Brooklyn har den svenske kocken Fredrik Berselius imponerat på både gäster och kritiker med sin distinkta och nordamerikanska approach till det nya nordiska köket. I juli flyttar Berselius och Aska-teamet från New York till Tivoli för ett månadslångt gästspel där gästerna kan uppleva Askas unika blandning av natur och urbana element, där ny nordisk coolhet möter New York-känsla.

Askas kök är starkt inspirerat av Frederik Berselius hemland Sverige och hans kärlek till den svenska naturen och den nya nordiska filosofin, som bygger på årstidernas växlingar och lokala råvaror. Kocken finner paralleller mellan vildmarken i nordöstra Amerika och den svenska naturen. Dessa likheter återspeglas i Askas kök, där nordamerikanska råvaror som svarttall, ananasört och yarrows ingår, tillsammans med innovativa rätter som lyfter enkla, lokala råvaror till nya höjder, som till exempel skivor av pilgrimsmussla med korallfärgad rom, som ringlas med brynt smör med fläderblom, eller en skiva grillad röd kungskrabba med små potatisar som kokats nästan al dente.

”När vi besöker Tivoli Gardens i sommar kommer vi att ta med oss en mängd olika ingredienser från naturen och gårdar i norra New York. Vi kommer också att ta med oss oljor och vinäger som tillverkas i vår restaurang i Brooklyn. Jag är verkligen glad över att få introducera en smak av New York på Tivoli Gardens och servera rätter som grillad havskräfta med picklade krusbär och andra favoriter från vår Brooklyn-restaurang. Vi ser fram emot att påbörja den här resan och att träffa våra gäster på Tivoli”, säger Fredrik Berselius.

Om Aska

Bara ett år efter öppnandet fick Aska sin första Michelinstjärna och tidningen Bon Appétit utsåg Aska till en av de tio bästa nya restaurangerna i USA. Sommaren 2016 återöppnade Aska i en ny, tvådelad lokal i en restaurerad lagerbyggnad från 1860-talet i skuggan av Williamsburg Bridge. Inom några månader fick restaurangen sin andra Michelinstjärna och blev därmed en av endast tio restauranger i staden med denna ära. Kort därefter fick Aska en utmärkt trestjärnig recension i The New York Times av Pete Wells. Aska fokuserar på ingredienser från nordöstra USA och hämtar inspiration från Berselius skandinaviska arv och erbjuder en unik matupplevelse. Gästerna serveras en serie rätter som tillagas i ett öppet kök, med endast tio bord tillgängliga varje kväll. Aska har tagits med bland de 1 000 bästa restaurangerna i världen av den prestigefyllda rankningen La Liste. Berselius avsmakningsmeny, som består av råvaror från nordöstra USA, tar gästerna genom 12 säsongsbetonade rätter, till exempel rakbladsskal med konserverad svarttall eller havskräftstjärt, hjärna och klo med kamomill.

”Jag ville öppna en restaurang som hette Frej, som i den nordiska mytologin är böndernas gud eller skördens gud, och som också betyder ’frö’ på svenska. Det blev ett popup-koncept och låg i samma lokal där vi sedan skulle lansera den första Aska. I den nordiska mytologin dör Frej genom att bli huggen med ett eldsvärd och hela världen brinner upp tillsammans med honom. När jag tänker på det ser jag framför mig en förkolnad skog, täckt av aska, med allt detta nya liv som väntar på att bryta ut. Det var det som ledde mig till Aska.”

Om Fredrik Berselius

Kocken Fredrik Berselius kommer ursprungligen från Stockholm och har tillbringat större delen av sin kulinariska karriär i New York City. Hans kärlek till naturen är tydlig i hans mat, som han sömlöst integrerar i det urbana landskapet. Han kom till New York 2000 med ambitionen att öppna sin egen restaurang och finslipade sina färdigheter på välrenommerade etablissemang som Per Se och Aquavit. Denna erfarenhet kulminerade i öppnandet av Aska 2012 i dess första version. Berselius blev snabbt hyllad för sin förmåga att blanda det svenska kulinariska arvet med den omedelbara omgivningen i Brooklyn, en kulinarisk profil som han ständigt förfinar.