Under februari flög drygt två miljoner resenärer till och från Swedavias tio flygplatser. Det är en ökning med närmare 80 procent jämfört med februari i fjol och motsvarar 75 procent av nivåerna 2019 före pandemin. Under sportlovet stärktes efterfrågan på flygresor och nu fortsätter Swedavia att intensifiera sommarförberedelserna för att ta emot fler resenärer i ett nära samarbete med alla partners på flygplatserna.

”Trots rådande konjunktur och ökade kostnader för hushållen är flygets återhämtning fortsatt stabil och under februari ökade antalet resenärer med nästan 80 procent jämfört med samma månad i fjol. I samband med sportlovet såg vi en stärkt efterfrågan på flygresor, även om det fortfarande är en bit kvar till nivåerna före pandemin. Det är glädjande att flygbolagen fortsätter sina satsningar med nya linjer och utökad trafik på såväl Arlanda och Landvetter som våra regionala flygplatser. Satsningarna stärker svensk tillgänglighet och konkurrenskraft”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Sammanlagt reste cirka 2,1 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser under februari 2023, vilket är en ökning med 77 procent jämfört med förra årets 1,1 miljoner resenärer. Det är 75 procent av prepandeminivåerna 2019. Utvecklingen är fortsatt framförallt driven av en stark efterfrågan på utrikesresor via Stockholm Arlanda. Utrikesresandet ökade med 82 procent till 1,4 miljoner jämfört med fjolårets februari, medan inrikesresandet ökade med 67 procent till knappt 700 000. De flesta utrikesresenärerna flög till Spanien, Storbritannien och Tyskland under februari månad.

”Allt pekar fortsatt mot en reseintensiv sommar och vi förbereder oss därefter. Vi och våra partners fortsätter därför bland annat med att stärka vår bemanning på flygplatserna och intensifierar samtidigt arbetet med att använda tillgänglig kapacitet på våra flygplatser på bästa sätt. Exempelvis arbetar vi på Stockholm Arlanda med fördelningen av flygbolag på våra terminaler för att skapa smidigare resenärsflöden”, säger Jonas Abrahamsson.

Nya flyglinjer som börjar trafikera Swedavias flygplatser under mars och april:
 • Arlanda–Dublin, Ryanair
 • Arlanda–Rom, Eurowings
 • Arlanda–Stuttgart, Eurowings
 • Arlanda–Vasa, SAS
 • Arlanda–Keflavik, Play
 • Göteborg–Berlin, Eurowings
 • Göteborg–Cagliari, Ryanair
 • Göteborg–Rom, Wizz
 • Göteborg–New York, SAS
Charter
 • Umeå–Cypern, Ving i samarbete med BRA
 • Umeå–Kreta, Rhodos och Antalya, TUI
 • Luleå–Mallorca, Ving
 • Luleå–Cypern, Antalya, Kreta och Rhodos, TUI

Stockholm Arlanda Airport hade drygt 1,4 miljoner resenärer under februari. Det är en ökning med 81 procent jämfört med februari 2022 och 79 procent av nivåerna från 2019, före pandemin. Utrikesresandet ökade med 85 procent till nära 1,1 miljoner jämfört med förra årets februari, medan inrikesresandet ökade med 68 procent till närmare 300 000 resenärer.

Göteborg Landvetter Airport hade totalt drygt 300 000 resenärer under februari, en ökning med 70 procent jämfört med fjolårets februari och 71 procent av nivåerna från 2019. Utrikesresandet ökade med 71 procent och inrikesresandet ökade med 67 procent jämfört med februari förra året.

Malmö Airport hade totalt sett 87 000 resenärer under februari 2023, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med fjolårets februari och 64 procent av förpandemiska nivåer från 2019. Utrikesresandet ökade med 49 procent jämfört med februari 2022 medan inrikesresandet ökade med 63 procent.

Bromma Stockholm Airport hade sammantaget 83 000 resenärer under februari, en ökning med 84 procent jämfört med förra årets februari, vilket är 49 procent under nivåerna från 2019.

Utrikesresandet ökade med 9 000 till drygt 13 000 resenärer, medan inrikesresandet ökade med 30 000 till drygt 70 000 resenärer jämfört med februari 2022.

Flygresandet vid Swedavias övriga sex regionala flygplatser hade en skiftande utveckling i februari 2023, mellan 30–83 procents ökning, jämfört med februari förra året.

Luleå Airport, Ronneby Airport och Umeå Airport hade den starkaste resenärsutvecklingen bland de regionala flygplatserna i februari. På Luleå ökade resenärerna totalt sett till nära nivåerna före pandemin, varav utrikesresandet i februari nu ligger över 2019 års nivåer.

Sedan pandemins start för tre år sedan har Swedavia tappat cirka 75 miljoner resenärer jämfört med de 36 månaderna direkt innan pandemin.