I sommar kan man för första gången resa direkt med nattåg mellan Sverige och Österrike. Snälltåget sätter nu in en avgång mitt i högsommaren som respons på den lyckade satsningen med utökad trafik under vintersäsongen. Den utökade vintersäsongen medförde en ökning på 52 procent sett till antalet tågresenärer till Österrike.

För första gången någonsin kommer Snälltåget att trafikera sträckan mellan Sverige och Österrike sommartid med ett direkttåg. Kliv på i Malmö på eftermiddagen och anländ i de österrikiska alperna under förmiddagen dagen efter. 

”Under de senaste åren har vi sett ett ökat intresse för att besöka SalzburgerLand under sommarsäsongen. Det är särskilt vandring, cykling och aktiviteter vid de många bergssjöarna som lockar besökare. För många av våra gäster är hållbarhet en viktig faktor i val av semester och därför är vi glada att det kommer finnas en direkt tågförbindelse hit även i sommar”, säger Yvonne Rosenstatter, chef för marknadsavdelningen på SalzburgerLand Tourismus.

Efter att Snälltåget satte in ett direkttåg mellan Sverige och Österrike under vintersäsongen så kunde man se en passagerarökning på hela 52 procent jämfört med förra säsongen. Nu väljer Snälltåget att även satsa på sommarsäsongen.

”Vi är glada över att kunna erbjuda resenärer ett hållbart alternativ inför årets sommarsemester. Efter den kraftiga ökningen i antal bokningar under vintern såg vi det som en självklarhet att även fokusera på den österrikiska sommarsäsongen, som allt fler får upp ögonen för”, säger Carl Adam Holmberg, vd för Snälltåget.

Snälltågets sommaravgång kommer att gå från Malmö till de österrikiska Alperna den 22 juli 2023 och återvänder igen den 30 juli 2023. Tåget drivs av vatten-, vind- och solenergi och en tur- och returresa mellan Sverige och SalzburgerLand innebär ett utsläpp på cirka 1,2 kg CO₂ per person. Som jämförelse kan nämnas att en flygresa samma sträcka släpper ut cirka 267 kg, medan en resa i en bensindriven kombibil släpper ut cirka 128 kg.

Snälltåget stannar vid totalt fem stationer i SalzburgerLand, bland annat i centrum av det populära området Zell am See-Kaprun och i St. Johann i Salzburg. Med regionala buss och tågförbindelser når man även andra populära destinationer såsom Saalbach, Leogang, Wagrain-Kleinarl och Salzburger Saalachtal.

Här hittar du mer information om snälltåget.