Jordaniens nationella flygbolag Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och lanserar i slutet av maj för första gången trafik från Stockholm till Mellanöstern med en direktlinje till Jordaniens huvudstad och mest befolkade stad, Amman. Linjen var tidigare otrafikerad och blir ett välkommet tillskott till Arlandas befintliga utbud. 

Jordanien gränsar i väster till Israel och Palestina, Västbanken, i norr till Syrien, i öster till Irak och i söder till Saudiarabien. Landets geografiska placering förbinder orienten med väst. Före pandemin såg man en ökad efterfrågan på resor mellan Amman och Stockholm för att besöka släkt och vänner, men det finns också ett växande intresse för Jordanien som turistdestination.

”Vi välkomnar Royal Jordanian Airlines till Sverige och Swedavia Airports med den nya linjen till Amman. Linjen blir ett tillskott till det befintliga trafikutbudet från Arlanda och det är påtagligt att det finns en efterfrågan från resenärer som vill besöka familj och vänner i Mellanöstern, men också från turister som vill upptäcka något nytt”, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

”Det är ett stort nöje att tillkännage vår nya rutt mellan Stockholm och Amman, som kommer att göra det enklare än någonsin för turister från norra Europa att upptäcka Jordaniens otroliga underverk. Att hjälpa till att främja och driva turism till Jordanien är fokus för vår nya strategi, med betoning på att vidareutveckla Amman till den primära inkörsporten till Levanten genom att erbjuda förbättrad anslutning till vårt bredare nätverk. Den nya rutten mellan Sverige och Jordanien är ännu ett steg i linje med Royal Jordanian Airlines ambitiösa femåriga tillväxtplan som inkluderar att utöka den nuvarande flottan på 24 flygplan till fler än 40 flygplan under de kommande tre till fem åren”, säger Karim Makhlouf, Royal Jordanian Airlines kommersiella chef.

Jordanien är ett arabiskt kungarike i Mellanöstern och hem till klippstaden Petra, belägen 180 kilometer från Amman. Unesco Världsarvet Petra anses vara ett av världens sju nya underverk och är landets mest populära sevärdhet. Jordanien är också omtalat för sitt varierade utbud av andra historiska ruiner blandat med moderna städer, platser kända från Bibeln och vackra palmbeklädda naturområden nära de röda sandöknarna. Dykningen och reven i Röda Havet är vida omtalade och allt fler åker till Jordanien för att dyka. I viken vid kuststaden Aqaba erbjuds landbaserad dykning i Röda havet.

Med start den 29 maj 2023 trafikerar Royal Jordanian Stockholm Arlanda Airport (ARN)–Amman Queen Alia Airport (AMM) två gånger i veckan på måndagar och torsdagar med en Airbus A320. 

Flygplatsen ligger 32 kilometer från Ammans centrum, dit du tar dig på 40 minuter med taxi och 60 minuter med buss (i normal trafik).