Hundratals flyg till och från brittiska flygplatser har ställts in igen på tisdagen, eftersom flygbolagen kämpar för att återhämta sig från det timmar långa felet i landets huvudsakliga flygledningssystem. Flygplan och flygbesättning är på fel ställen efter de allvarliga störningarna på måndagens helgdag, då uppskattningsvis 1 200 flygningar till och från Storbritannien ställdes in av National Air Traffic Services systemfel.

Omkring 200 000 människor börjar dagen där de inte ville vara – och många förväntar sig att bli strandsatta i flera dagar. Redan på tisdagen har nästan 300 flyg ställts in bara på Storbritanniens sex mest trafikerade flygplatser. De flesta är kortdistansavgångar från London Heathrow, inklusive Aten, Ibiza och Pisa. Men transatlantiska flygningar påverkas också, med Heathrow–Nashville och Gatwick–Tampa inställda.

Efter att ha ”åtgärdat” problemet på måndagen varnade National Air Traffic Services att det efterföljande avbrottet kunde pågå längre in i veckan och tillade att felet skulle utredas ”mycket grundligt”.