Hur fortsätter flygindustrin att förändras efter pandemin?

  • Flygbolag står inför utmaningar när det gäller att erbjuda konsekventa upplevelser genom hela sin flotta.
  • Flygindustrin lyfter fram hållbarhetsmetoder för att ta itu med miljöhänsyn och minska koldioxidutsläppen.
  • Kontaktlösa resor, inklusive biometrisk identifikation och beröringsfri incheckning, uppstod under pandemin men är här för att stanna.
1. Att hålla konsekvent kvalitet

Flygindustrin har snabbt fått tillbaka sina passagerare, och flera av flygbolagen har återigen imponerande vinstmarginaler och vad som verkar vara en uthållig tillväxt. Detta uppsving kan inte bara tillskrivas mer optimerad drift efter Covidpandemin utan också till miljöhänsyn och ett förnyat fokus på förstklassiga passagerarupplevelser. 

En av utmaningarna som flygbolagen står inför är produktkonsistens vad gäller att försöka erbjuda samma upplevelser oavsett vilka flygplan som används, eller vilka rutter och länder man ska flyga till. Qatar Airways, till exempel, har stött på svårigheter med sin QSuite på grund av frekventa flygplansbyten, vilket lämnar passagerarna med ouppfyllda förväntningar. Det här problemet sträcker sig utanför Qatar Airways, och även flygbolag som British Airways och Emirates har ställts inför liknande utmaningar. Vi på Meetings International flög exempelvis från Istanbul till Köpenhamn med Turkish Airline, men på grund av försening fick vi en helt annan och klart sämre upplevelse i ett mindre plan än det vi faktiskt hade bokat. Det fanns helt enkelt ingen business-class, och i stort sett hela den upplevelse vi hade bokat gick förlorad. Behovet av att hålla en konsekvent kvalitet, särskilt för flygbolag med omfattande flottor, utgör ett betydande hinder vad gäller att förbättra passagerarupplevelsen, något som många flygbolag håller på att ta itu med.

2. Att komma närmare ett mer hållbart flyg

Eftersom miljöhänsyn fortfarande är en stor oro för många, anammar flyget hållbarhetsmetoder i ett försök att minska koldioxidutsläppen. Detta inkluderar investeringar i bränslesnåla flygplan, utforskning av alternativa bränslen och integration av gröna initiativ i hela industrin.

Elektriska och hybridelektriska flygplan ingår i tankarna och positioneras alltmer som ett miljövänligt alternativ till traditionella jetmotorer. De kommande åren kommer att bevittna anmärkningsvärda framsteg inom elektrisk flygplansteknik, inklusive förbättrad räckvidd och kapacitet. Utöver att vara miljömedvetna hjälper elektriska flygplan också till att minska bullerföroreningarna runt flygplatser.

3. Kontaktlösa resor

Som svar på pandemin fick kontaktlösa resor framträdande plats. Även om kontaktlösa tjänster nu generellt sett har mindre att göra med hälsoproblem som de har gjort under de senaste åren, är många sådana erbjudanden här för att stanna. Dessa inkluderar biometrisk identifiering, beröringsfri incheckning och självbetjäningskiosker. Medan de kom till vanlig användning av hälso- och säkerhetsskäl, kommer de att stanna kvar och fortsätta att utvecklas tack vare sin effektivitet. Passagerare kan förvänta sig en sömlös resa från incheckning till ombordstigning, med minimal mänsklig kontakt.

Ytterligare digitala framsteg inkluderar teknologier som inkluderar artificiell intelligens, Internet of Things och Big Data-analys. Dessa kommer att fortsätta effektivisera processer som bagagehantering, säkerhetskontroller och flygoperationer. Passagerare kan förvänta sig personliga tjänster, digitala boardingkort och realtidsuppdateringar skräddarsydda efter deras preferenser.

4. Skapa personliga reseupplevelser

Med ett ökande överflöd av data och avancerad analys, kan flygbolagen använda denna data för att skräddarsy sina tjänster efter passagerarnas personliga önskemål. Från skräddarsydd underhållning under flygningen till personliga måltidsalternativ – passagerare vill alltmer ha en resa som är unik för deras egen och personliga smak.

Flygbolag fokuserar också på att skapa lojalitetsprogram som erbjuder exklusiva förmåner och belöningar i linje med passagerarnas preferenser och beteenden.

5. Fortsättning av hälso- och säkerhetsåtgärder

Medan pandemitidens hälsoåtgärder har upphört i stora delar av världen kan vi trots detta förvänta oss att förbättrade hälso- och säkerhetsåtgärder fortsätter att utvecklas. Detta innebär förbättrade luftfiltreringssystem, utökade hygienprotokoll och strängare hygienstandarder.

Källor: TheDesignAir, Travel Diary