Mat, dryck och nya trender är ledorden för Gastronord 2024. Med helt nya programpunkter, scenframträdanden och tävlingar väntas tillställningen bli nästa års viktigaste mässa för branschen.

Gastronord 2024 genomförs på Stockholmsmässan den 9–11 april, och evenemangets teman blir: storkök, hållbarhet, kompetensförsörjning, samt bageri och konditori. Dessutom presenteras två tävlingar vars syfte är att lyfta unga personer inom gastronomin och bygga framtidens kockar.

Under sina snart fyrtio aktiva år har mässan Gastronord verkat för att sammankoppla aktörer inom hotell, restaurang och catering för att diskutera branschviktiga frågor, träffa utställare och ta del av intressanta seminarier. I år ämnar Gastronord satsa ännu mer på nätverkande och branschmingel, utbyte av kunskap och på utveckling av branschen.

”Morgondagens matsverige är redan här, och på Gastronord samlas de senaste idéerna om framtidens mat och dryck, ny teknik och spännande smakprovningar. I år har vi utökat tävlingsmomenten på mässan med två för mässan nya tävlingar som vi är riktigt stolta över. Vi har också rannsakat oss själva för att kunna erbjuda den bästa branschmässan i Sverige”, säger Monika Johannesen, projektledare Gastronord.

Förutom de numera klassiska Gastronord-tävlingarna, Glass-SM och Vinordic Wine Challenge introduceras nu i samråd med det internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga Kock samt Restaurangakademiens Bocuse d’Or Sweden Commis Award. Tävlingarna syftar till att lyfta fram unga talanger som kommer vara med och bära framtiden inom branschen.

Den populära publiktävlingen Glass-SM avgörs sedvanligt på öppningsdagen, och i vintävlingen Vinordic Wine Challenge, som går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner, tävlar närmare 2 000 olika viner om att belönas med en Gold Trophy. Nytt för i år är att det även finns en kategori för viner på burk.

I tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Award, som för andra gången avgörs på Gastronord, är syftet att uppmuntra fler unga kvinnliga kockar att tävla internationellt och slå ett slag för restaurangbranschens karriärmöjligheter.

Mässan avslutas med final i Årets Unga Kock, Sveriges äldsta verksamma kocktävling som startade 1977. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma nästkommande generationer av kockar.

Bokningarna i full gång både vad gäller scenframträdanden, utställare, samt innehåll, där anmälan fortfarande är öppen för både monterplats och tävlingar.