Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på måndagskvällen på Sergel HUB. Alexander Lundin, Marholmen Hotell, Bad & Möten, hem segern i seniorklassen och Simon Cardenas, Hotell Kristina, vann i juniorklassen. Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna kommer att få tävla vidare i Europafinalen som går av stapeln i oktober. Vinnarna där går sedan vidare till världsfinalen våren 2026.
Svenska Möten stod tillsammans med Nores som värd för den svenska finalen av Copper Skillet, där 16 kockar från konferensanläggningar i hela Sverige tävlade. Tävlingsuppgiften bestod i att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang, med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna, och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga rätten innan den skulle presenteras för juryn. Det var en jämn och spännande tävling och vid kvällens slut kunde de värdiga vinnarna presenteras av eventets konferencier Jens Dolk.
Alexander Lundin
vann med rätten Gös med stekost, ångad sparris, smörstekta murklor samt ramslök, serverad med potatis slungad i smörsås med murklor och spenat. Juryns motivering:
”Ett professionellt hantverk där varje detalj fått full uppmärksamhet. Av enkla råvaror har vinnaren lyckats frambringa maximalt med smak i varje ingrediens och en vacker, modern presentation. En rätt i fullständig balans”.
Simon Cardenas
vann juniorklassen med rätten Gös med beurre blanc smaksatt med ramslök, serverad med krispig tempeh, variation på sparris, samt potatis och smörstekt spetskål med örter och citron. Juryns motivering:
”En rätt i balans mellan råvara och säsong. Ett kreativt användande av två proteinråvaror i samklang. Vinnaren har lyckats skapa en rätt som får gästen att återkomma för mer”.
Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Paul Svensson, Pontus Wellén och Andreas Askling. Kriterierna som bedömdes av juryn omfattade: hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, hantverket, textur, balans mellan smakkombinationerna, arbetsstationens hygienstandard, samt matsvinn.