Scandic har tecknat ett långsiktigt omsättningsbaserat hyresavtal med hyresvärden Pandox om övertagandet av ett hotell i tyska Nürnberg under första kvartalet 2024. Strategiskt placerat i nära anslutning till den historiska stadskärnan och centralstation erbjuds 311 rum och mötesytor för upp till 850 personer. Allmänna utrymmen inkluderar restaurangdel, bar, gym och wellnessavdelning. Pandox har nyligen genomfört en stor renovering av hotellet som återöppnades under 2023.

Nürnbergområdet är Bayerns näst största storstadsområde med cirka 1,3 miljoner invånare. Regionen har växt kraftigt under de senaste åren och flertalet internationella företag inom teknologi och innovation har etablerat sig i området vilket skapar en ökad efterfrågan från affärs- och mötessegmentet. Staden attraherar även en växande andel fritidsresenärer givet det stora kulturhistoriska arvet samt flertalet stora evenemang som återfinns i nära anslutning till hotellet.

”Detta är ytterligare ett steg i vår satsning på den tyska tillväxtmarknaden. Övertagandet skapar en god tillväxtmöjlighet tack vare hotellets strategiska läge i kombination med en nyrenoverad fastighet som tillgodoser behoven hos det växande affärs- och fritidssegmentet. Det gläder mig att vi fortsätter utöka vårt väletablerade och långsiktiga samarbete med vår största hyresvärd Pandox”, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic Hotels Group.

”Det känns fantastiskt att vi fortsätter expandera i Tyskland och att vi stärker Scandics position på den europiska hotellmarkanden. Hotellet är ett utmärkt tillskott i vår portfölj som stärker vårt utbud för affärsresenärer som vill arrangera stora möten och event. Tillsammans med mina kollegor ser jag fram emot att öppna Scandics första hotell i Nürnberg, en stad som blivit ett viktigt ekonomiskt centrum och som investerar och bygger för framtiden”, säger Michel Schutzbach, Europachef på Scandic Hotels.

Pandox har under renoveringen även gjort tekniska, hållbarhetsrelaterade investeringar och uppgraderingar av fastigheten. Under 2023 lanseras Svanen, Nordens officiella miljömärkning i Tyskland vilket innebär att bolagets hotell i landet kan påbörja sin resa mot Svanencertifiering. Driften av det nya hotellet kommer att svanenmärkas efter övertagandet. 

”Vi är glada över att kunna välkomna Scandic som hyresgäst till vår nyrenoverade och centralt belägna hotellfastighet i Nürnberg. Hyresavtalet är en bekräftelse på vår förmåga att skapa värde genom att förvärva, utveckla och lyfta underpresterande hotellfastigheter i en internationell miljö. Det är också ett bra exempel på vår modell där vi med hjälp av djup hotellkunskap och fastighetsexpertis transformerar hotellfastigheter baserat på dess unika förutsättningar. Med avtalet har vi säkrat ett viktigt steg i värderesan och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Scandic för att ytterligare öka värdet i både hotellprodukten och hotellfastigheten”, säger Liia Nõu, vd för Pandox.

Hotellet kommer att drivas under varumärket Scandic. Efter övertagandet driver bolaget sju hotell i Tyskland fördelat på 2 461 rum.