En sammanställning från Countryside Hotels visar att priser på europeiska hotellnätter har ökat med 23 procent sedan 2019, medan motsvarande ökning på svenska hotellnätter endast är 10 procent. Hotellkedjan ser också tecken på fler utländska gäster i sommar än tidigare.

Countryside Hotels marknadschef Anna Övergaard säger att: ”Hälften av alla bokningar i februari gjordes via agenter från utlandet, vilket är en ökning med 43 procent från tidigare år. Vi ser också tecken på att svenska hushåll fortsätter välja att semestra i Sverige, inte minst på grund av vår svaga kronkurs.”

Kronkursen gör europanätter 5 procent dyrare

Siffror från analysföretaget Smith Travel Research visar att:

  • Genomsnittligt hotellpris i Europa 2019: 112 Euro (10,59) = 1 186 SEK
  • Genomsnittligt hotellpris i Europa 2022: 137 Euro (10.63) = 1 456 SEK

”Inflationen kommer troligtvis att driva upp genomsnittspriset för Europa i år, men även om vi tar föregående års genomsnittspris och bara lägger till den svagare kronkursen mot Euron så blir de europeiska hotellnätterna fem procent dyrare, och då har vi som sagt inte ens räknat in inflationen”, säger Anna Övergaard.

Utvecklingen för svenska hotellnätter

En jämförelse med prisutvecklingen på svenska hotellnätter utifrån Tillväxtverkets siffror, visar att:

  • Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2019: 1 048 SEK
  • Genomsnittligt hotellpris i Sverige 2022: 1 152 SEK

”Det innebär att medan kostnaden för svenska hotellnätter har ökat med 10 procent under perioden 2019 till 2022, så har kostnaden för motsvarande europeiska hotellnätter ökat med 23 procent”, säger Anna Övergaard.

”Våra medlemshotell har arbetat hårt för att hantera förändrade omständigheter som följt av både pandemi och konflikter i närområdet, och därför står vi nu väl rustade att välkomna både utländska och svenska besökare som fått se sina plånböcker krympa under året.”