Sweden Foodtech bygger tillsammans med Gastronord och Stockholmsmässan en global mötesplats för framtidens mat med fokus på hållbarhet och innovation med internationell prägel. Samarbetets första nedslag blir 9–11 april 2024 då Sweden Foodtechs stora foodtech-konferens Big Meet flyttar in på Gastronord, Nordens största mässa för den professionella matsektorn.

Tidigare meddelade Gastronord att mat, dryck och nya trender är ledorden för Gastronord 2024. Med helt nya programpunkter, scenframträdanden och tävlingar väntas Gastronord bli årets viktigaste mässa för branschen. Målet är att gemensamt bygga en av världens främsta mötesplatser inom den pågående transformationen av det globala matsystemet med ett fokus på hållbarhet och innovation, två svenska styrkeområden.

När Sweden Foodtechs ledande foodtech-konferens Big Meet flyttar in på Gastronord 2024 innebär det att en av världens ledande foodtech-konferenser kommer att dela tak med en av Norra Europas ledande matmässor.

”Sverige har idag en självklar plats på den gastronomiska världskartan och vi på Stockholmsmässan skapar förutsättningar för branschen att mötas och utvecklas. Förutom den gastronomiska upplevelsen som sådan, så är hela industrin ett otroligt viktigt insteg på arbetsmarknaden för många unga människor. Vi är en samhällsaktör och en accelerator inom många olika branscher och därför är vi oerhört positiva till den här långsiktiga satsningen att skapa den globala mötesplatsen för framtidens mat”, säger Camilla Hållbro, CCO Stockholmsmässan.

Big Meets uppskattade utställningsdel blir nu en del av Gastronord, där det omtalade ”testköket”, där framtidens produkter från hela världen testas av ledande utvecklingskockar, kommer att vara tillgängligt både för mässbesökare och konferensdeltagare.

Under Big Meet belyser ledande entreprenörer, forskare, kockar, investerare och idrottare från hela världen hur tech, data och innovation bidrar till den nödvändiga omvandlingen av matsystemet mot ett mer hållbart och hälsosamt samhälle.

Tanken är att över tid utveckla Stockholm som en ledande internationell arena för den pågående omställningen av det globala matsystemet i riktning mot hälsa och hållbarhet, med innovation, nya insikter och ett omfattande kontaktskapande som verktyg.

”Vi kommer alltid att sträva mot framtiden och skapa förändring genom att lyfta fram världens mest intressanta entreprenörer, kockar, forskare, investerare, affärsidéer och matinnovationer för ökad hållbarhet och hälsa. Sedan 2016 har Big Meet haft över 700 av världens ledande tänkare inom nästa generations mat på scen och har etablerat sig som en av de ledande (och definitivt den mest underhållande) foodtechkonferenserna i världen, med besökare från när och fjärran. Vi ser det som en match made in heaven att samarbeta med Stockholmsmässan kring den här frågan”, säger Johan Jörgensen, världserkänd expert inom foodtech och tillika grundare av Sweden Foodtech.

Gastronord har under sina snart fyrtio aktiva år, verkat för att sammankoppla aktörer inom hotell, restaurang och catering för att diskutera branschviktiga frågor, träffa utställare och ta del av nydanande kunskap.

”Det är på Gastronord du får se vad matsverige är imorgon. Vi ska se till att gemensamt skapa världens bästa plattform för att alla marknadens aktörer ska kunna få de bästa förutsättningarna för att ta vara på möjligheterna i omställningen. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans skapar den global mötesplatsen för framtidens mat”, säger Monika Johannesen, projektledare Gastronord.