Denna vecka är Halmstad värdstad för två stora kongresser när eliten inom barnhälsovård, infektion och mikrobiologi möts. Den här samlade kompetensen och kunskapsutbytet tillför inte bara Halmstad mycket. På sikt tillför det något till alla som kommer i kontakt med vården på ett eller annat sätt. De två kongresserna sker inom tidsspannet 22–26 maj 2023 och pågår på två olika platser. Hotel Tylösand och Halmstads Teater. Men deltagarna kommer att röra sig emellan olika arenor, restauranger och hotell under sin vistelse. Det kommer givetvis märkas att det är mer folk i rörelse än vanligt här i Halmstad.

”Språngbarn” på Barnveckan på Hotel Tylösand

Över 1 300 personer från hela vårdsverige samlas på Barnveckan på Hotel Tylösand. De har olika yrken men den gemensamma nämnaren är barns hälsa, med barnet i centrum. Dagarna anordnas av Barnläkarföreningen och Riksföreningen för Barnsjuksköterskor tillsammans med Barnkliniken på Hallands sjukhus som lokal arrangör. De lokala värdarna Paulina Strömberg Wester och Johanna Rosdahl är med och arrangerar Barnveckan som bjuder på ett digert program, men även tillfällen för social samvaro och friskvård. Årets tema är: ”Barnet på språng.”

Infektion och mikrobiologi på Halmstads Teater

Infektionsveckan/Mikrobiologiskt vårmöte 2023 som genomförs på Halmstads Teater är så omfattande att ett enormt tält har också har byggas upp i parken utanför teatern. Konferensen medför en unik möjlighet till dialog mellan läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, mikrobiologer, molekylärbiologer, forskare och representanter från läkemedelsindustrin samt diagnostikföretag. Totalt deltar 750 personer. Lokal värd är Infektionskliniken i samarbete med Mikrobiologen på Hallands sjukhus. Vid Ambassadörslunchen 2022 fick Karin Holmgren representera dessa och ta emot diplom för insatserna inför genomförandet.

Betydelsefullt för Halmstad

Sådana här kongresser betyder mycket för hela Halmstad. Givetvis turistekonomiskt ur ett besöksnäringsperspektiv. Men de stora värdena är inte minst tillförseln av kunskap och kompetens, säger Karolina Davidsson, vd på Destination Halmstad AB: ”Kongresserna har dessutom olika aktiviteter där deltagarna får chansen att lära känna Halmstad lite mer vilket vi tycker att jättekul. Vi är så oerhört stolta över att få visa vår älskade stad.”

Mötesvärvning – ett viktigt område

Halmstad Convention Bureau på Destination Halmstad arbetar långsiktigt med att värva möten till Halmstad. Det görs i samverkan med olika aktörer som Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun, Region Halland, Försvarsmakten, idrottsförbund, föreningar och det lokala näringslivet. Det här arbetet skapar jobb, möjligheter, kunskapsutbyten, utveckling och inte minst positiva avtryck av Halmstad.

Största mötet för Halmstads Teater hittills

För Halmstads Teater, som är en del av Destination Halmstad, är Infektionsveckan/Mikrobiologiskt vårmöte 2023 det största mötet som hittills har genomförts. Det kräver sin logistik för att kunna serva med lokaler, mat, fika och mingel för mellan 500–750 besökare per dag. För detta har teatern dessa dagar som sagt även utökats med ett tält, på hela 750 kvm, för kongressens utställare. Entrén till Halmstad Tourist Center är tillfälligt flyttad runt hörnet mellan 23–26 juni för att in- och utflödet av kongressens deltagare ska fungera så smidigt som möjligt.