Esport har etablerat sig bland världens största sporter, med Sverige som en ledande aktör. Nu tar Östersund initiativet att bli Norrlands huvudstad inom esport. Med grönt ljus från Östersunds kommun, starka partners, och Östersund Arena som evenemangsvärd, är SubZero E-Games nu redo att skapa historia som Norrlands största esportevent.

Den 7–9 juni kommer dörrarna till Östersund Arena vara öppna dygnet runt för ett omfattande LAN-event. Det beräknas ha cirka 1 000 uppkopplade datorer, 10 000–15 000 besök, en stor turnering med några av Sveriges bästa lag inom Counter-Strike, Tech- och gamingexpo, samt föreläsningar inom AI, gaming, och värdegrundsarbete kring esporten.

SubZero E-Games strävar inte bara efter att vara ett esportevenemang; det är även en kraft som främjar Östersunds tillväxt och ger nationellt erkännande för vad staden kan åstadkomma. Evenemangets vision är att göra Östersund till en ledande destination för E-sport och digital underhållning, med potential att locka tusentals besökare och online-tittare från hela Sverige och, på lång sikt, världen. Det planerade evenemanget kommer att äga rum årligen och stärka Östersunds varumärke som en mångsidig sportdestination.

Bakom initiativet till SubZero E-Games står Alee Farrohi som berättar: ”Esporten har cirka 650 miljoner tittare runt om i världen, den svenska dataspelsbranschen omsätter 61 miljarder kronor, och nu är sporten även medlem i Svenska riksidrottsförbundet. Esporten har en lysande framtid, och vi har en unik möjlighet att säkra denna plats innan någon annan gör det. Initiativet fick positiv respons direkt från Östersunds kommun, och vi har klart med stora partners som delar våra visioner och planer att kliva in i esportens värld, bland andra Swedbank, AR Functional, Jämtkraft, Global Connect med flera och listan kommer att växa eftersom intresset har varit stort. Vi har även fått ett enormt stöd från allmänheten när vi berättat om planerna. Kärnan av SubZero E-Games består idag av två erfarna esportare, Jonathan Herbertsson och Elias Vaneryd, samt två programmerare, Mattias Kågström och Isac Landén, som alla brinner för esporten och möjligheten att skapa något utöver det vanliga i landet.

Mikael Jonsson, vd på Destination Östersund som ägs av näringslivet, är glad över beskedet kring ett nytt event: ”Östersund är en av Sveriges främsta evenemangsstäder, det är en position som vi är stolta över och som vi vill behålla och utveckla. Eventen är viktiga för vår stad och vårt näringsliv. Att vi nu kan etablera ett stort event inom ett helt nytt område som växer enormt är extra kul. Utifrån de stora etableringar som just nu sker i Östersund och den efterfrågan på kompetens som finns från företagen så är ett stort gaming event helt perfekt. Det träffar en stor målgrupp ungdomar som både bor i Östersund och lockar tillresta besökare och deras föräldrar. Jag hoppas att detta bara är början och att Östersund kan ta en position som viktig aktör inom gaming.”