Under 2029 kommer VM i orientering att arrangeras i Örnsköldsvik, Höga Kusten. Så mycket står klart efter att Internationella orienteringsförbundet nu har fattat sitt beslut. ”Otroligt kul, det här betyder så mycket för vår sport”, säger Svensk Orienterings förbundschef, Susanne Maarup.

Linköping 1968, Skövde 1989, Västerås 2004, och Strömstad 2016 är de senaste gångerna som VM i orienteringslöpning har arrangerats i Sverige. Och 2029 är det dags igen, denna gång i Örnsköldsvik.

”Det här är ett oerhört glädjande besked för hela orienteringssverige. Vi kan utlova en härlig tävlingsfest med världens bästa löpare på plats och ett svenskt landslag som med all sannolikhet kommer att vara en av favoriterna till guldet. Det blir inte större än så”, fortsätter Susanne Maarup.

Svensk Orientering har i sin Kompassriktning 2030 satt målen högt, orienteringen ska växa, bli fler och mer, och ha världens bästa landslag. Internationella tävlingar, likt VM, blir en viktig pusselbit på resan.

”Svensk Orientering är på stark frammarsch. Våra föreningar runt om i landet arrangerar flertalet aktiviteter och tävlingar varje vecka och som sport utvecklas vi hela tiden. Att få arrangera ett hemma-VM är stort och vi hoppas att det kommer bidra att ännu fler hittar till orienteringen”, säger Anders Sahlén, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet.

Natur med fysiska utmaningar och vackra vyer

Terrängen i Örnsköldsvik och Höga Kusten är välkänd, och på många sätt unik, där världsarvets natur bjuder på både fysiska och höga tekniska utmaningar. I Örnsköldsvik ser man fram emot att kunna ta emot världens bästa orienterare.

”Äntligen! Som vi har jobbat med detta event, att få visa upp Örnsköldsvik, Höga Kusten. Vår fantastiska miljö och alla möjligheter som platsen erbjuder. Vi är glada och stolta över förtroendet att få välkomna alla medverkande och ser fram emot att, tillsammans med de lokala klubbarna, bjuda in till en gigantisk orienteringsfest 2029”, säger Magnus Haglund, kommundirektör, och Marlene Jonasson Bolstad, evenemangsansvarig, Örnsköldsviks kommun.

Under 2018 stod Örnsköldsvik som värd för O-Ringen med ett högt betyg från löparna som hyllade arrangemanget och terrängen. Marcus Hane, ordförande för OK Nolaskogsarna, en av de lokala föreningarna som kommer att vara med och arrangera mästerskapet, ser redan fram emot VM 2029.

Erfarenhet av stora arrangemang

”Enligt min mening är VM det mest prestigefyllda arrangemanget i orienteringsvärlden och att vi har fått äran att arrangera det tillsammans med övriga klubbar i området är otroligt kul. Vi har allesammans god erfarenhet av att arrangera stora arrangemang, främsta bland dessa är O-Ringen 2018 och SM 2023. Dessa klarade vi av med bravur och vi fick väldigt positiva utvärderingar från löparna som var här då. Det sporrar oss och vi ser väldigt mycket fram emot utmaningarna och äventyren detta stora arrangemang medför, både för vår klubb men också för orienteringssporten i stort i Ångermanland.”

Från Höga Kusten Destinationsutvecklings sida gläds de åt beskedet: ”Fantastiskt roligt för Örnsköldsvik och hela Höga Kusten. Vi ser fram emot att bjuda publik och tävlande på upplevelser och värdskap i internationell toppklass,” säger Mattias Peterson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.

”Tillsammans med näringen kommer vi även att paketera och erbjuda aktiviteter utanför orienteringsarenan. Evenemang av detta slag gynnar hela destinationen med fler besökare både innan och efter evenemanget, förhoppningsvis känner också många att detta är en plats som man gärna vill besöka igen”, avslutar Mattias Peterson. 


Fakta orienterings-VM

Första gången världsmästerskapen i orientering anordnades var 1966 i Fiskars i Finland. Tidigare hölls tävlingarna vartannat år. Detta ändrades 2003 till att omfatta varje år. Från 2019 delas världsmästerskapen i ett skogs-VM och ett sprint-VM. Skogs-VM hålls vartannat år med början 2019 och sprint-VM vartannat år med början 2020. 2024 väntar sprint-VM i Skottland. 2025 Finland. 2026 Italien. 2027 Ungern.