Helsingborg har utsetts till en av Europas mest innovativa städer och ska senast år 2030 vara klimatneutral. Nu inleder staden och Nordens största digiloga hållbarhetskongress A Sustainable Tomorrow ett samarbete som bland annat innebär att Helsingborg blir värdstad för arrangemanget som i år genomförs för tionde gången sedan år 2015.

Senast år 2030 ska Helsingborg vara klimatneutral och förändringsarbetet pågår på flera fronter. Bland annat planerar staden att ha en CCS-lösning i drift om fyra år, en miljardsatsning som kraftigt minskar utsläppen i regionen. Och förra året lanserades Helsingborgsdeklarationen, logistiksektorns motsvarighet till Parisavtalet.

Nu inleder Helsingborgs stad och hållbarhetskongressen ett fördjupat samarbete med sikte på att accelerera resan mot en hållbar framtid lokalt och globalt.

”Helsingborg har en speciell position när det kommer till innovation och hållbarhet och frågorna är prioriterade hos samtliga av stadens bolag och förvaltningar. Vi är väldigt glada över att A Sustainable Tomorrow valt Helsingborg som värdstad och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete”, säger Fredrik Wahrolén, kommunikation- och näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Den årliga hållbarhetskongressen är ett koncept som utgår från FNs globala mål och väntas i år samla 20 000 deltagare från hela Norden med hjälp av digitala hubbar, en så kallad digilog konferens. Konceptet kombinerar det bästa av det fysiska lokala mötet med de synergier och hållbara fördelar som den digitala tekniken ger.

”För att vi tillsammans ska klara av att ställa om till ett hållbart samhälle innan år 2030 utifrån de globala målen krävs att vi inkluderar många människor från samhällets alla sektorer. Det gör vi genom den gränsöverskridande modell som A Sustainable Tomorrow har utvecklat sedan 2015”,  säger Bo Nilsson, grundare av hållbarhetskongressen.

”Helsingborg är en stad med höga hållbarhetsambitioner och vi ser fram emot ett givande samarbete. Att sända till drygt 20 000 deltagare i Norden från en hållbar stad skapar förtroende och ökar genomslagskraften såväl den 15 september som i vårt fortsatta arbete.”

Årets upplaga av hållbarhetskongressen har temat Disruption och livesänds från Helsingborg till över 150 platser i Norden den 15 september.

Bland årets keynote-talare finns bland andra professor Johan Rockström, chef för Potsdam Institute, och tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt.