Svenska Möten introducerar en svensk utgåva av IACC Copper Skillet – den globala tävlingen för kockar som jobbar på mötesplatser och konferensanläggningar. Den svenska finalen av Copper Skillet går i år av stapeln den 12 juni på Münchenbryggeriet Event & Konferens.
Kockar från konferensanläggningar i hela landet har fått kvala till denna svenska upplaga av den globala kocktävlingen Copper Skillet. En namnkunnig jury bestående av Albin Edberg, Siri Barje och Victor Magdeburg kommer att kora vinnaren som får tävla vidare i europafinalen. Tävlingsuppgiften består av att skapa en huvudrätt som ska vara lämplig för service på en konferensanläggning, en modern restaurangrätt som fungerar i bankettsammanhang.
Respektive kock kommer bli tilldelad två gasolkök samt redskap för tillagning/beredning. Deltagarna har tillgång till ett skafferi samt en hemlig råvarukorg som avslöjas 15 minuter innan tävlingens start. Därefter får kockarna 30 minuter på sig att tillaga en huvudrätt baserad på råvarorna från den hemliga korgen och skafferiet. Rätten måste innehålla minst två proteiner från den hemliga råvarukorgen. Rätten presenteras på två tallrikar: en tallrik till juryn, samt en tallrik för fotografering.
Bedömningskriterierna omfattar hur väl tävlingsuppgiften är utförd, tekniken, presentationen, textur, balans mellan smakkombinationerna, arbetsstationens hygienstandard, samt matsvinn. Varje minuts försening av presentationen för juryn medför poängavdrag.
Jens Dolk, en av landets mest spännande krögarprofiler och ägare till restauranggruppen K-märkt, kommer vara konferencier för tävlingen där elva finalister från följande konferensanläggningar gör upp om den åtråvärda titeln: Steningevik Konferens, Conventum, Sigtunahöjden Hotel & Conference, Två Skyttlar, Villa Fridhem, World Trade Center Stockholm, Skepparholmen Nacka, Sånga Hotell & Konferens, Gällöfsta Konferens & Herrgård, Högberga Gård Hotell & Konferens och Arken Hotel och Art Garden Spa.
”Genom tävlingen vill vi lyfta och sätta fokus på både kockarna och konferensanläggningarna som genom sin gastronomiska höjd bidrar till framgångsrika möten och smakfulla upplevelser, säger Michael Schüller, vd Svenska Möten.
I samband med tävlingen bjuder Svenska Möten, tillsammans med Nores, också på en eftermiddag full med inspiration, kunskap och nätverkande. På scen blir det en föreläsning på temat ”Framtidens mat” och representanter från mat- och dryckesbranschen kommer finnas på plats för en minimässa där de presenterar utbud och nyheter.
Läs mer om Sverigefinalen av Copper Skillet.