Styret i Stockholms stad vill att Stockholmsmässan i Älvsjö säljs, rivs och ger plats åt en ny stadsdel med cirka 2 000–2 500 nya bostäder, skriver Dagens Nyheter (DN). ”Vi ska stadsutveckla området och lägger ut mässkonceptet till försäljning. Mässan har haft ett par svåra år, mässverksamhet är viktig men det är inte viktigt att det är staden som äger mässkonceptet”, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd, till DN.

Planen är att bygga 2 000–2 500 bostäder, men det blir också 10 000 arbetsplatser. De idrottsytor som finns i dag i området ska utvecklas till ett idrottsnav. På sikt ska stadsdelen vara en levande blandstad. Stadsbyggnadsnämnden ska kring årsskiftet 2023/2024 påbörja ett programarbete och framåt år 2030 kan första spadtaget tas, enligt Karin Wanngård. Vilka lokaler Stockholmsmässan med sina 70 000 kvadratmeter ska ersättas med är inte klart, men Karin Wanngård nämner Kistamässan och Waterfront i intervjun med DN.

Så sent som i augusti kom Moderaterna i Stockholms stad med förslaget om att sälja mässan. Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden ville Christofer Fjellner (M) att mässverksamheten flyttar till Kista eller Arlanda stad. I en motion skrev han att platsen för Stockholmsmässan kan utvecklas till en stadsdel som Norra Djurgårdsstaden, eller bli huvudstadens första stadsdel helt byggd i trä.

Att Stockholmsmässan är Skandinaviens största mässanläggning med sina 70 000 kvadratmeter i vad staden själv kallar The Capital of Scandinavia är ingenting de styrande politikerna verkar se som ett problem. Mässan i Kista och den i Arlanda stad får naturligtvis chansen att vara med och ta över flera mässkoncept, men att Waterfront ska kunna ersätta Stockholmsmässans internationella kongresser känns mer tveksamt. Kanske är det dags för en storsatsning i Arlanda stad? Att ligga nära en flygplats är varje mäss- och kongressanläggnings dröm. Att dagens politiker i Stockholm verkligen förstår att mässor och stora möten är en metaindustri som hjälper alla andra industrier att utvecklas är mer tveksamt. Nu blir Svenska Mässans och Gothia Towers expansionsplaner i Göteborg ännu mer intressanta för många organisationers och föreningars utveckling.