Arlandastad Group planerar att etablera ett internationellt kongresscenter i Arlandastad, vilket markerar en betydande expansion för området. Flera stora möten har anordnats i koncernens mötes- och evenemangsarena Scandinavian XPO under 2021–2023. Bland annat det historiska mötet NATO-Industry Forum 2023, OSSE 2021 och som huvudarena under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd i sex månader under 2023. Det har skapat en ökad efterfrågan för både nationella och internationella kongresser och stora evenemang, och nu ser bolaget möjlighet att ta större plats inom mötesbranschen.

”Det har gått bra för Scandinavian XPO med flera stora och viktiga möten under de senaste åren. Vi ser att behovet ökar för den här typen av möten och planerar nu för att möta upp efterfrågan och expandera med en byggnad som ska välkomna delegater till stora internationella kongresser. Jag ser att framtidens hållbara kongresser med fördel ska ligga flygplatsnära vilket öppnar upp för tillgängliga och säkra möten på en ny nivå. Scandinavian XPO erbjuder just det”, säger Patric Sjöberg, styrelseordförande, Scandinavian XPO.

Den nya kongressbyggnaden kommer vara sammanlänkad med de befintliga mäss- och evenemangshallarna. I den befintliga arenan finns tillgång till Quality Hotel Arlanda XPO, med sina 421 hotellrum. Med det nya kongresscentret på plats förväntas behovet av hotellrum i närområdet öka ytterligare, vilket öppnar upp för utveckling av nya hotell för att möta efterfrågan. I Arlandastad finns totalt 867 hotellrum, Scandic Hotel Arlandastad, Quality Hotel Arlanda XPO, Stockholm Hotel Apartments Scandinavian XPO Longstay och Connect Hotel. Platsens närhet till Sveriges största flygplats möjliggör effektiv logistik och de nödvändiga flöden som krävs för stora kongresser.

”Sedan 2012 har Arlandastad Group arbetat med att utveckla Arlandastad till en internationell destination för verksamheter där människor kan mötas. De stora möten och evenemang som har anordnats i arenan visar att vi redan är där. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen med Scandinavian XPO Congress Center som ska locka ännu fler internationella möten till Stockholmsregionen och Arlandastad”, säger Dieter Sand, vd, Arlandastad Group.