Nu är det klart att Linköping som första svenska stad har vunnit iCapital Awards, i kategorin European Rising Innovative City. Vinsten består av 500 000 euro, att satsa på fortsatt utveckling av stadens innovativa lösningar kring samhälls- och hållbarhetsutmaningar.

Linköping har sedan länge en stark tradition av innovation, utveckling och samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Det är en nyckel för att lyckas bemöta samhällsutmaningar som klimatomställningen, segregation och en åldrande befolkning. Det är precis vad EU-kommissionens pris iCapital Awards handlar om: att lyfta städer i Europa som är goda exempel på hur samhälls- och hållbarhetsutmaningar kan lösas genom innovation och utveckling. 

”Flera svenska städer har tidigare placerat sig högt i tävlingen, men detta är första gången en svensk stad har vunnit. Vi är mycket stolta och glada över att lyftas som ett föredöme i Europa, och kommer fortsätta utveckla vårt arbete för att skapa bästa möjliga stad för våra invånare”, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköpings kommun.

Linköping tävlade i kategorin för städer med upp till 249 999 invånare, och tävlingsprocessen har innehållit flera delar. I denna kategori skickade tolv europeiska städer in var sin ansökan i juni, med många konkreta exempel på hur de jobbar innovativt för att möta olika samhällsutmaningar.

Sedan utsågs sex semifinalister, som också fick presentera sin ansökan framför den internationella tävlingsjuryn. En stor del av tiden var avsatt för juryn att kunna ställa fördjupande frågor.

Efter det utsågs tre finalister:

  • Linköping
  • Cork, Irland
  • Padova, Italien
Prisutdelning i Marseille

Under en högtidlig prisutdelning 27 november i Marseille presenterade EU-kommissionen vinnaren, och valet föll på framtidsstaden Linköping. På plats för att ta emot priset var borgmästare Mikael Sanfridson tillsammans med andra representanter från Linköping. Padova kom på andra plats och Cork på tredje.

”Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit i arbetet. Att det vi har genomfört, våra resultat och lärdomar, belönas på detta sätt är ett fint bevis för att Linköping är på rätt väg. Den här vinsten skapar ett momentum som vi ska ta tillvara, både internt och externt, i arbetet att möta nutidens och framtidens utmaningar”, säger Mikael Sanfridson.

Som vinnare får Linköping 500 000 euro för att fortsätta satsa på och utveckla stadens innovativa lösningar på samhälls- och hållbarhetsutmaningar. Dessutom riktas internationellt strålkastarljus på Linköping, och staden kan räkna med många intresserade besökare framöver.

Vill du läsa mer om Linköpings ansökan och några av de exempel på lösningar som togs upp? Det kan du göra här.