Efter att ha huserat i Folkets Hus i 30 år har Kiruna Lappland flyttat till en ny lokal i Kirunas nya centrum och är bland de sista som har flyttat av de som berörs av samhällsomvandlingen i gamla centrum. Kiruna Lappland driver Kirunas auktoriserade turistcenter och den nya lokalen är placerad i AAA-läge. Lokalen är inredd med naturtema och det är här de möter sina besökare. Besökarna kommer att kunna påbörja många aktiviteter precis utanför lokalen.

”Vi är en unik arktisk turistdestination med värdskap i världsklass. En destination med besöksanledningar som lockar besökare världen över, året runt. Vi tar tillsammans med våra medlemsföretag sikte på att bli den mest hållbara och välkomnande arktiska destinationen i världen”, säger Peter Salomonsson, vd för Kiruna Lappland.

”Vi ser ett ökat intresse för barmarksperioden/höst, och det är det vi kommer att satsa på än mer nu. Vi behöver utjämna säsongerna och skapa en jämnare beläggning för att skapa hållbar tillväxt för våra medlemsföretag och har också sett att stadsflytten har blivit en stor reseanledning, och intresset kommer med all säkerhet intensifieras nu med filmen Avgrunden som hade biopremiär den 15 september. Ledmotivet ’Deep Down’ som sjungs av Molly Hammar, är en kärleksförklaring till Kiruna som stad för oss alla som bor här.”

”Som en ytterligare positiv följd av filmen tror vi att intresset för gruvturer också kommer att öka markant. Är det någon gång man ska bo och leva i eller besöka Kiruna, är det nu. Det har vi också tagit fasta på i vår nysläppta destinationsfilm Kiruna – it’s a way of life. En film producerad i samarbete med Nordsidan Produktion, samt finansierad av Sparbanken Nord och LKAB som en del av projektet Sustainable Arctic Destination 2.0.

Om Kiruna Lappland
Kiruna Lappland är den lokala marknadsföringsorganisationen (DMO) och verkar för att utveckla besöksnäringen i destinationen Kiruna in Swedish Lapland. Det är en medlemsägd ekonomisk förening och fungerar som en paraplyorganisation för de flesta turismföretagen, samt för många andra företag i Kiruna kommun. Besöksnäringen i Kiruna är en ny basnäring, som omsätter cirka en miljard per år och sysselsätter 700 årsanställda. Det är den största turistiska destinationen avseende gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem i Norrbotten. Gästnattsstatistiken överstiger det tidigare rekordåret 2019 med 6,6 procent.