Strawberry har presenterat den nya kocktävlingen Strawberry Chef of the Year. Det blir den första upplagan av en årlig tävling som är öppen för alla kockar inom koncernen och syftar till att hylla, inspirera och utveckla kulinariska talanger. Med över 100 restauranger inom Strawberry-koncernen så finns det stora möjligheter att lyfta fram den passion och kreativitet som utövas i Strawberrys hotellkök över hela Norden.
Strawberry Chef of the Year är den första tävlingen inom koncernen där enskilda kockar lyfts fram med fokus på personlig utveckling och kreativitet. Under hösten 2024 skickade de tävlande kockarna in sina bidrag. Fyra finalister har utsetts och tävlar i en final den 5–6 februari 2025 på Kit Academy i Oslo.
”Det är väldigt kul att lansera vår egen tävling där vi utmanar och uppmärksammar våra duktiga medarbetare. Det är ett ypperligt tillfälle för de som aldrig tidigare tävlat att få både mersmak och erfarenhet för framtiden”, säger Patrik Fredriksson, corporate executive chef nordic hotels & resorts i Strawberry.
Final, med kreativitet och hållbarhet i fokus
I finalen har deltagarna sex timmar på sig att tillaga en trerättersmeny med fokus på hållbarhet och nordiska råvaror i säsong. Rätterna ska spegla deltagarnas matfilosofi, yrkesskicklighet och kreativitet. Menyn bedöms av en kvalificerad jury utifrån smak, kreativitet, presentation och helhetsintryck.
”Genom att delta får våra kockar möjlighet att utmana sig själva och testa sina färdigheter i en tävlingssituation. De får också chansen att utvecklas inom sitt yrke, inspireras av andra i branschen och få det erkännande de förtjänar”, säger Fredrik Blomberg, SVP Food & Beverage på Strawberry.
Matlagningen bedöms enligt följande poängsystem
- Smak: 1–100 poäng
- Kreativitet: 1–100 poäng
- Presentation: 1–100 poäng
- Helhetsintryck (inklusive hållbarhetsfokus): 1–100 poäng
Varje meny kan erhålla maximalt 400 poäng, men deltagarnas arbetsmetodik (hygien, mise en place och svinnhantering) kan ge ytterligare 300 poäng, så totalt kan varje finalist uppnå 700 poäng.
I den första upplagan av tävlingen imponerar svenska kockar inom Strawberry-koncernen stort, där finalen består av en helsvensk representation.
Finalister Strawberry Chef of the Year 2025
- Phoenix Blues, Brasserie Draken, Göteborg
- Wael Abdulkader, Clarion Malmö Live
- Alexander Nilsson, AMA, Helsingborg
- Timmy Henriksson, VRÅ, Göteborg
Vinnaren koras till Strawberry Chef of the Year och belönas med en inspirationsresa till Paris. Där får vinnaren uppleva matkultur i världsklass och möjlighet att hämta hem kulinarisk inspiration. Dessutom får vinnaren laga sin vinnande meny under Strawberrys årliga Food & Beverage Summit, som innebär ett utmärkt tillfälle att visa upp sin talang inför branschkollegor.