När 2025 närmar sig oroar sig många resenärer i allt högre grad för säkerheten på olika resmål. Risk Map 2025, ger en detaljerad bild över vilka områden som är riskfyllda att åka till men pekar också ut säkrare platser.

Sammantaget har säkerhetsläget inför 2025 försämrats i 77 länder medan det bara har förbättrats i 22. Detta är särskilt tydligt i regioner som Mellanöstern, där Israel, Västbanken och Gaza, Libanon, och Iran hör till de områden som nu kategoriseras som extremt farliga. Ett annat land där säkerhetsläget dramatiskt påverkats under det senaste året är Nya Kaledonien.

Men det är inte bara på dessa plaster som resenärer bör vara försiktiga: Burkina Faso, Libyen och Myanmar finns också med på listan över de farligaste länderna. Somalia, Syrien, Sudan, Jemen och sist men inte minst Ukraina har betraktats som högriskzoner i flera år. 

Europa visar tecken på instabilitet

Europa, som historiskt sett har betraktats som en stabil region, upplever nu ökade risker. Länder som Frankrike, Spanien, Storbritannien, och även Sverige, har flyttats upp till kategorin ”måttlig risk”. Italien, Nederländerna och Polen har också höjda risknivåer. Viktiga faktorer är bland annat ökande politisk oro, brottslighet, offentliga demonstrationer och miljöutmaningar som stormar och översvämningar.

Några ljuspunkter

Men det finns också goda nyheter. I många europeiska länder klassas riskerna med att resa fortfarande som extremt låga. Tyskland, Schweiz, Luxemburg, Belgien, Finland, Island och Norge toppar listan över särskilt säkra länder att åka till. Utanför Europa anses Kanada, Australien, Nya Zeeland, Singapore och Japan vara de perfekta resmålen för en bekymmersfri och avslappnad semester eller affärsresa.

Under det senaste året har säkerhetsläget också förbättrats i vissa länder. Argentina, Armenien, Bosnien-Hercegovina, Kina, Marocko och Kuba har alla nått den näst lägsta nivån: ”Måttlig risk.”

Om du planerar en storstadsresa sticker vissa remål ut när det gäller tryggheten: Bern är den säkraste staden i världen, följd av Doha, Melbourne, Montreal, Muscat, Ottawa och Sydkoreas huvudstad Seoul. 

Maldiverna: Populärt paradis med ökande risker

Det sker för närvarande en märkbar förändring på Maldiverna. Den populära lyxsemesterdestinationen, som nyligen bedömdes som extremt säker, klassificeras nu som en ”medelhög risk” i Risk Map 2025. Anledningen är den ökande politiska instabiliteten i landet, i kombination med nåde sociala spänningar och religiös extremism. De ökande konsekvenserna av klimatförändringarna, såsom översvämningar och kusterosion, förvärrar även de situationen.

Hälsorisker: Där medicinsk vård är en bristvara

Resenärer måste inte bara ha koll på säkerhetsrisker utan också på den lokala sjukvården. Hälsoinfrastrukturen är särskilt dålig i länder som Afghanistan, Bangladesh, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Haiti, Myanmar, Sydsudan, Sudan, Venezuela och Jemen. 

Sjukvården är otillräcklig och tillgången till basläkemedel och akutvård är starkt begränsad. Sjukdomar som skulle vara lätta att behandla i andra delar av världen kan här bli ett verkligt hot.

World Risk Map 2025 har tagits fram av Safeture, en ledande teknisk plattform för professionell hantering av risker i samband med resor, och samt säkerhetsexperterna från Riskline, som analyserar reserisker över hela världen. Kartan är indelad i fem risknivåer: låg risk, måttlig risk, medelhög risk, hög risk och extrem risk. Risknivån bestäms av flera olika faktorer som säkerhet, brottslighet, hälso- och miljörisker samt sjukvård. Kartan uppdateras löpande.