Uddevalla är värd för en nordisk vänortskonferens 17–20 september. Deltagare från vänorterna Skien i Norge, Thisted i Danmark, Loimaa i Finland och Mosfellsbaer på Island, erbjuds ett program på temat ”Tillsammans”, med fokus på trygghet och brottsförebyggande arbete. Samtidigt får ungdomar från vänorterna åka på cirkusläger i Grohed och knyta nya vänskapsband.

Sammanlagt kommer ett 80-tal medverkande att delta på konferensen, och ett 30-tal ungdomar på ungdomslägret.

Givande utbyte med nordiska vänorter

”Vi hoppas på ett givande utbyte med våra nordiska vänorter och välkomnar alla till vårt vackra Uddevalla. Det blir två intensiva heldagar med föreläsningar och förhoppningsvis många intressanta gruppdiskussioner, reflektioner och nya kontakter. Att dela erfarenheter inom områdena samhörighet, trygghet och brottsförebyggande arbete är något som vi tror att alla nordiska länder kan dra nytta av”, säger Christina Nilsson, ordförande i Vänortskommittén och kommunfullmäktiges ordförande.

Den nordiska vänortskonferensen hålls huvudsakligen på Bohusgården, och ungdomslägret är huvudsakligen på Cirkuskvarnen i Grohed.

Ur programmet:
Onsdag 18 September
  • Nordiska perspektiv på organiserad brottslighet, Manne Gerell, lektor i kriminologi, Malmö Universitet, klockan 10.30, Bohusgården.
  • Lokala exempel på brottsförebyggande arbete i Uddevalla, klockan 11.25, Bohusgården.
  • Lokala exempel på brottsförebyggande arbete i de nordiska vänorterna, klockan 13.00, Bohusgården.
Torsdag 19 September
  • Samhörighet i en nordisk kontext, Pyry Niemi, ordförande Föreningen Norden, tidigare medlem i Nordiska rådet, klockan 09.00, Bohusgården.
  • Så bryter vi ensamheten, exempel från Uddevalla, Malin Normann, socialchef Uddevalla kommun, klockan 10.15, Bohusgården.
  • Cirkusuppvisning på ungdomslägret med Johanna Abrahamsson, cirkusprinsessa och ambassadör för Uddevalla, klockan 13.45, Cirkuskvarnen i Grohed.
  • Gemensam middag med uppträdande av musikelever från Uddevalla gymnasieskola Sinclair. Underhållning med bröderna Daniel Norberg och Emil Norberg, ambassadörer för Uddevalla. Middagen startar klockan 19.00, Bohusgården.

Se det fullständiga programmet för den nordiska vänortskonferensen.