Tysklands nationella turistbyrå meddelade att Tysklands kulinariska landskap har uppnått oöverträffade höjder, ståtandes med 340 restauranger med Michelinstjärnor. Denna milstolpe befäster Tysklands position som en gastronomisk fristad, som erbjuder resande en mångsidig och autentisk kulinarisk upplevelse.

Av dessa 340 prestigefyllda restauranger har 50 två stjärnor och 280 har en stjärna. Tio restauranger har den högsta Michelin-utmärkelsen 2024 och pryds med tre stjärnor. Med totalt 12 Michelinstjärnor är Saarland, en liten delstat i sydvästra Tyskland, en av de mest populära regionerna för gourmeter på grund av det höga antalet topprankade matställen, särskilt i förhållande till befolkningen. Baiersbronn, en liten stad i Schwarzwald-regionen, förstärkte sitt rykte som en kulinarisk pärla och utsågs nyligen till Tysklands gourmethuvudstad.

Dessutom har 199 restauranger i Tyskland tilldelats en Bib Gourmand, ett erkännande för omsorgsfullt tillagade rätter med ett utmärkt förhållande mellan pris och kvalitet, och 77 anläggningar har fått en Green Star för sitt engagemang för hållbarhet. Michelins gröna stjärna är ett nyare koncept som introducerades 2020 eftersom allt fler restaurangägare arbetar för att spara resurser och behandla mat med respekt genom att till exempel använda säsongsbetonade och lokala produkter samt kött från djur som fötts upp i sin naturliga miljö.

Med denna imponerande prestation har nu Tyskland det fjärde högsta antalet Michelinstjärnor, efter Frankrike, Japan och Italien.