nyheter
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Hållbarhet
Så kan transporter flyttas
från lastbil till tåg.
möten skapar event event skapar möten
Mötesforum kring evenemangssäkerhet
till Halmstad.
Framtiden inbokad
Första kongressen värvad
SeaU i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Koks får Färöarnas första Michelin-stjärna

Sedan Koks öppnade år 2011 har restaurangen erövrat människors smaklökar, och fått matälskare på Färöarna och utanför öriket att vilja komma hit.

Nu sex år senare har Meetings Internationals absoluta favoritkrog utanför Sverige tilldelats sin första Michelin-stjärna.

Inte oväntat är Koks den första restaurangen på Färöarna, som har en befolkning på totalt 50 000 invånare, att få en Michelin-stjärna.

Kökets leds av den 26-årige färöiske kocken Poul Andrias Ziska, och krogen fokuserar på innovativ traditionell färöisk mat. Målet är att erbjuda gästerna en chans att smaka på Färöarna och dess säsonger genom lokala råvaror.

– Vårt mål är att skapa den ultimata middagsupplevelsen. En upplevelse starkt influerad av våra djupt rotade färöiska traditioner och de stundtals kanske och i mångas ögon något märkliga lokala råvaror som finns omkring oss. Det är vår styrka att låta de lokala råvarorna tala för sig själva, säger Poul Andrias Ziska.

Det unga avant-gardet i köket använder nästan bara färöiska råvaror, både grovt och fint, gammalt och modernt, samtidigt som de samlar in örter och kryddor från närområdet och ser till att all konsumtion är hållbar.

Snarare än flammande nya kulinariska spår anstränger köket sig för att utforska gamla färöiska metoder för torkning, jäsning, saltning och rökning.

Menyn följer de olika årstiderna och vad de har att erbjuda, och omvandlar gamla kulinarisk tradition till moderna delikatesser. Maten är påfallande enkel, fräsch och traditionell där råvaror från havet och lamm dominerar.

Restaurangen låg tidigare inne i Hotel Føroyar i huvudstaden Torshavn med en sanslöst snygg utsikt, men flyttade för ungefär ett år sedan till den om möjligt ännu mer speciella platsen Kirkjubøur.

Även här är utsikten ursnygg, och det var trots allt här stjärnan kom till.