platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
Swedish Lapland
Skellefteå Airport
får pris som Årets Möjliggörare.
på nytt uppdrag
Stellan Eriksson
ny ekonomichef på MCI.
företagsutveckling
Bra Mässor
köper del i Oxbridge Live Media.
föreningar som utvecklar världen
Göteborg
värd för Associations World Congress 2019.
På nytt uppdrag
Siri Wikander
blir ny Director of People Growth på Scandic Hotels.
Awards
Vinstregnet
över Brunkebergstorg fortsätter.
utvecklande möten
Mjukvarukonferensen STEW
kommer till Malmö 2018.
Grönaste staden
Bygget av Växjös nya stads- och stationshus
beräknas starta april 2018.
nordiska smaker
Finnair inleder samarbete med
Tommy Myllymäki.
Långtidshotell
Forenom
blir Airbnbs största partner inom affärsresor i Norden.
RSS
rss_icon
Länkar
Scandinavian Aquasystems utsedda till södra Sveriges mat- och hållbarhetshjältar

För några dagar sedan korades Scandinavian Aquasystems AB till södra Sveriges mat- och hållbarhetshjältar vid en tillställning på Quality Hotel Grand i Kristianstad. Det var efter en tävling som pågått i Sverige och Norge under våren som de regionala vinnarna av Local EAT Award nu utsetts och har chansen till 100 000 kronor och ett mentormöte med entreprenören Petter A Stordalen.

Under våren har Nordic Choice Hotels sökt efter en aktör som arbetar för en mer hållbar och hälsosam matindustri. Jakten efter dessa aktörer har skett i en tävlingsform där manade kunnat ansöka om priset. Tävlingen har pågått i Sverige och Norge och i dessa båda länder utses nu totalt tio vinnare.

Efter juryns genomgång av bidragen har Scandinavian Aquasystems AB utsetts till regional vinnare för södra Sverige.

– Vår dröm på hotellet är att kunna ha en späckad restaurangmeny där varje tugga är en tugga för en bättre miljö och som bidrar positivt till världen utanför hotelldörrarna. Därför var det väldigt roligt idag att få kora Scandinavian Aquasystems tillsödra Sveriges främsta mat- och hållbarhetshjältar. Det är väldigt tydligt att deras företag och deras produktionsmetod mycket tydlig går hand i hand med vår vision om en mer hållbar livsmedelsproduktion, säger Kenneth Hoffström, vd för Quality Hotel Grand.

Företaget Scandinavian Aquasystems drivs av visionen att vi ska kunna fortsätta äta fisk utan att förstöra världshaven och bidra till övergödning. Scandinavian Aquasystems har kopplat samman vattenbruket med det konventionella lantbruket och skapat ett integrerat lant- och vattenbruk vilket löser flera tidigare utmaningar. Deras produktionssätt skapar mervärden av det avfall (kväve och fosfor) som i konventionellt vattenbruk går till spillo, istället går överskottsnäringen ut på frilandsodling vilket gör att de når en balans mellan utsläpp och upptag av växterna. Scandinavian Aquasystems når även ett effektivare resursutnyttjande av vatten då det används två gånger, till att producera fisk och till bevattning.

– Vi är mycket hedrade av regionvinsten och nominering till finalen. Det är viktigt för oss att veta att vi arbetar åt rätt håll och att det finns ett stort intresse av att kunna äta fisk med gott samvete. Detta ger oss ett bevis på att fler delar vår vision att vi måste använda jordens resurser mer effektivt. Vattenbruket är viktigt källa till protein men samtidigt ofta en stor miljöbov, vi hoppas vi kan bidra till utvecklingen till av ett miljövänligt vattenbruk där människan, djur och miljön står i fokus, säger grundarna av Scandinavian Aquasystems Johan Ljungquist och Mikael Olenmark.

Scandinavian Aquasystems går nu vidare till en final i Stockholm den 1-2 juni där huvudvinnaren av Local EAT Award utses på det internationella arrangemanget EAT Stockholm Food Forum som samlar globala aktörer inom näringsliv, akademi och politik, Vinnaren av Local EAT Award vinner 100 000 kronor, och ett mentormöte med entreprenören Petter A Stordalen.

Tävlingen har pågått i fem regioner i Sverige där södra Sverige är en av dessa.