Gå ut genom huvudingången på Hovedbanegården i Köpenhamn, titta till höger. Där, ett stenkast från Tivoli, står en gammal och vacker tegelbyggnad som en gång var Central Post & Telegraph Head Office.

Den 3 000 kvadratmeter stora byggnaden är från 1912 och K-märkt. Varken tak, väggar eller fasaden har ändrats under den omfattande renoveringen som tog tre år. Några av rummen står kvar som de alltid har gjort, men med många finjusteringar och nya möbler.

Idag är Villa Copenhagen en del av Nordic Hotels & Resorts och just nu top-of-the-line inom Petter Stordalens imperium. Omvandlingen av det gamla post- och telegrafkontoret är den största hotellsatsningen i Norden de senaste tio åren.

Designhotellet har 390 gästrum, sviter, restauranger, barer, gym och en relaxavdelning med en 25 meter lång pool på taket, samt flera mötes- och eventlokaler.

Att kunna erbjuda attraktiva lokaler för kongresser, konferenser och olika event är en av hotellets viktigaste intäkter, och målet är att vara marknadsledande i Köpenhamn. Square, The Boardroom och Playroom är bara några av hotellets evenemangsfaciliteter, och varje plats har sin egen historiska atmosfär.

Med plats för 1 200 personer ger Square, med sina stora murar av gamla stenblock och de angränsande åtta studiorna, en känsla av husets långa historia när man arrangerar allt från stora evenemang, konferenser till mer intima möten.

När du går in genom dörrarna till the Courtyard, som är tänkt att vara en social hubb och multifunktionell plats, är det som att komma in i en lounge för Orientexpressen. Baren är diskret placerad på ena sidan och inbjudande dörrar leder in till restauranger och mötesrum.

Här finns också en klassisk hotellbar, T37, som har fått sitt namn efter Tietgensgade och det gamla gatunumret. Det var hit köpenhamnarna kom för att ordna med sina brev och paket. I taket i baren hänger remmar från de gamla postväskorna som en hälsning till stadens före detta brevbärare.

Restaurangen Kontrast är ett kosmopolitiskt brasseri med ett öppet kök och möjlighet att ta emot ett hundratal gäster. Här möts lokalt producerade ingredienser med kryddor från södra Europa och Nordafrika.

Hotellets mest speciella svit är Earth Suite. När man stiger in här känns det som att ha kommit hem till någon designmagnats privata lilla bostad. I sviten finns bland annat en otroligt läcker cykel, en vacker sandsäck i ljust läder för boxningsträning hänger i taket och mitt i rummet tronar ett gigantiskt badkar. Kanske är det här just nu en av Nordens roligaste sviter, alla kategorier.

Villa Copenhagen skiljer sig ifrån många av sina konkurrenter genom ett uttalat fokus på miljö och hållbarhet, samt att FNs hållbara utvecklingsmål har en betydande roll i den omfattande miljöstrategin.

Ett exempel: Tillsammans med Mater, en dansk pionjär inom hållbar möbeldesign och produktion, har 2,2 ton havsavfall med plast förvandlats till 800 mötesstolar.

Stor vikt läggs på att anställa medarbetare med olika bakgrunder och att satsa på CSR i det lokala samhället. Det gäller allt från maten som serveras till inredningen samt att alla alltid arbetar för att minimera hotellets inverkan på planeten.