Meetings No 67
Intro
Idéer som blev verklighet
Atti Soenarso: Meetings International – med rätt betoning
Cover Story
Barbara Martins-Nio
Städer som lyckas med sportevent har en tydlig strategi.
Radar
Delningsekonomi
Vizeat – Airbnb för middagar.
Långsiktig Strategi
Dubai – hub för medicinska kongresser
Abdulla Bin Souqat förklarar hur emiratet har lyckats.
Hjärnkoll
Lär dig programmera om din hjärna så att den fungerar bättre
Tomas Dalström om kidnappade belöningssystem.
Sharma
How Business Titans Do It
A Mastery Session by Robin Sharma.
Strategisk utveckling
Here East London
Gavin Poole, en visionär vd för Londons nya teknikcampus.
Kellerman
Allt fler akademiska bedrägerier utreds av FBI
Roger Kellerman: Se upp för falska kongresser.
platsannonser
nyheter
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Hållbarhet
Så kan transporter flyttas
från lastbil till tåg.
möten skapar event event skapar möten
Mötesforum kring evenemangssäkerhet
till Halmstad.
Framtiden inbokad
Första kongressen värvad
SeaU i Helsingborg.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Allt fler akademiska bedrägerier utreds av FBI

Läser i New York Times den 29 december att det dyker upp allt fler falska kongresser där upphovsmännen (det är nästan genomgående män som ägnar sig åt denna business) har skapat en falsk vetenskaplig tidskrift där du som akademiker kan bli publicerad och få räkna in din publicering i ditt cv.

Vi pratade även om det här fenomenet under dagarna med INCON University i Göteborg i november. Där fanns några av de största PCO-erna på plats och frågan presenterades som betydligt större än vad vi kunnat föreställa oss utifrån vårt perspektiv. Här fanns AIM Group från Italien och Portugal, MCI, med kontor i 31 länder, Arinex från Australien, JCS från Japan, Ega från Italien, AIPCAA och många andra.

Där satt vi svenskar och höjde på ögonbrynen. Tänk att det finns så många akademiker som aldrig får sina artiklar antagna att det har blivit en marknad för att skapa falska tidningar där man kan publicera sig och därefter bli talare på kongressen.

Målet är dock egentligen bara ett: Att lura pengar av så många människor som möjligt som betalar in anmälningsavgifter till möten som bara är humbug innehållsmässigt, men nästan alltid ligger på mer semesterliknande destinationer och deras stora möteshotell.

Att stapla flera falska kongresser på samma hotell är en vanlig metod. Jeffrey Beall är bibliotekarie på University of Colorado i Denver. Han har en sajt scholarlyoa.com/publishers där han identifierar rovgiriga så kallade akademiska förlag som ger sken av att vara vetenskapliga tidskrifter, men i själva verket är i branschen för att pumpa ut värdelösa artiklar och utnyttja forskare med dolda avgifter. Du hyr bara ett hotell, hittar på ett namn på kongressen och stå bara där i lokalerna medan alla läser sina papper. Det är lättförtjänta pengar. Idag har Jeffrey Bealls svarta lista vuxit till 923 stycken akademiska förlag. För sex år sedan var de 18 stycken.

I oktober lämnade Christoph Bartneck, universitetsprofessor från Nya Zeeland, in ett abstract till kongressen International Conference on Atomic and Nuclear Physics. Texten var skriven med hjälp av funktionen auto-complete på hans iPhone. Det var ren rappakalja. Abstractet accepterades inom tre timmar.

Företaget bakom tidningarna och kongressen heter Omics Group, och de publicerar massor av ”vetenskapliga tidningar”. Att du dessutom får betala för att bli publicerad ingår i själva affärsidén. Amerikanska FBI utreder företaget just nu. Har vi den här sortens verksamhet i Sverige? Eller dyker den upp efter den här krönikan? Den som lever får se.