Meetings No 67
Intro
Idéer som blev verklighet
Atti Soenarso: Meetings International – med rätt betoning
Cover Story
Barbara Martins-Nio
Städer som lyckas med sportevent har en tydlig strategi.
Radar
Delningsekonomi
Vizeat – Airbnb för middagar.
Långsiktig Strategi
Dubai – hub för medicinska kongresser
Abdulla Bin Souqat förklarar hur emiratet har lyckats.
Hjärnkoll
Lär dig programmera om din hjärna så att den fungerar bättre
Tomas Dalström om kidnappade belöningssystem.
Sharma
How Business Titans Do It
A Mastery Session by Robin Sharma.
Strategisk utveckling
Here East London
Gavin Poole, en visionär vd för Londons nya teknikcampus.
Kellerman
Allt fler akademiska bedrägerier utreds av FBI
Roger Kellerman: Se upp för falska kongresser.
platsannonser
nyheter
viktiga möten
Klimatförändringar ger stora effekter för Östersjön
– lokala åtgärder och samarbete nödvändigt.
stora möten
Ytterligare ett fullspäckat år
på Karlstad CCC.
Omvärldsanalys
Resandet i världen
ökade kraftigt under 2017.
Jubileum
Svenska Mässan
fyller 100 år.
på nytt uppdrag
Didier Scaillet
ny vd för SITE och SITE Foundation.
forskning skapar möten som skapar kunskap
Mittuniversitetet
blir partner i Treesearch.
på nytt uppdrag
Maria Larsson
ny CFO för AccorHotels Europa.
Hållbarhet
Så kan transporter flyttas
från lastbil till tåg.
möten skapar event event skapar möten
Mötesforum kring evenemangssäkerhet
till Halmstad.
Framtiden inbokad
Första kongressen värvad
SeaU i Helsingborg.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Here East London

Invigningen är planerad till sommaren 2018: Då öppnar Here East, Londons nya teknikcampus med möteslokaler i det som tidigare var presscentret under sommar-OS i London 2012.

Genom att skapa och utveckla en spännande miljö för kreativa och innovativa begåvningar i stora och små företag, med en samtidig satsning på utbildning och detaljhandel, samt främja nya sätt till konstruktiva samarbeten, är campuset redan internationellt uppmärksammat som en mycket spännande miljö. Robert ­Cotter, Meetings Internationals engelske medarbetare, har träffat Gavin Poole som är den drivande kraften bakom och vd för Here East.

Ledande personer under den europeiska upplysningstiden sökte ofta inspiration för sitt arbete genom att vända sig till de kloka tänkarna i öst. En liknande österut blickande jakt på visdom är för närvarande också på modet i London i våra dagar, närmare bestämt mot platsen för de Olympiska spelen 2012 i den östra utkanten av staden och i dess befintliga miljö. Där skapar omvandlingen av byggnader och parkanläggningar sakta en modern stadsmiljö som passar för kraven från 2100-talets globaliserade samhälle.

Ingen annanstans har det här en gång så kraftigt eftersatta och nedgångna området i East London genomgått en sådan förvandling som när det gäller de äldre olympiska fastigheterna i området. Mediecentret och de tv-byggnader som användes för OS-sändningarna genomgår för närvarande en total förvandling till ett 120 000 kvadratmeter stort nav för kreativa företag med betydande mötes- och eventfaciliteter i centrum. Allt i en miljö som är skapad för att föra samman människor för mer kreativt samarbete och främjande av förhoppningsvis banbrytande nya koncept för hur samarbeten kan maximeras.

Katalysator för projektet har varit och är områdets karismatiske och outtröttlige vd Gavin Poole, som anmärkningsvärt nog har kunnat uppnå och genomfört allt det han berättade om i sitt första tal utifrån hans egen vision om Here East.

– Jag blev involverad i projektet under år 2011. En vän som grundade och drev ett dataföretag berättade om möjligheterna i byggnaderna i den olympiska parken där han byggde sitt datacenter. Men vi behövde en betydligt större vision för att leva upp till den potential vi såg i området där hans datacenter bara var en liten del. Jag lämnade det jag arbetade med på den tiden, en socialpolitisk tankesmedja i Westminster, och kom hit för att ge området en känsla av myndig­heternas syn på social förnyelse, men kunde då också bidra med att skapa en riktigt kraftfull vision kring frågor om utbildning, sysselsättning, företagande och miljö.

Den strategiska förmågan att kunna leverera en vision utifrån kapaciteten i de minst sagt rymliga huskropparna, och förstå hur de funktionellt skulle kunna bli en helhet samtidigt som de skulle omfamna och integrera det lokala samhället kommer inte bara från Gavin Pooles roll i tankesmedjan i Westminster. Den förmågan kommer från en mycket bredare och personlig historia med kunskaper om strategiskt beslutsfattande och ledarskap som framgångsrikt har utrustat honom för kraven att leda ett sådant projekt från idé till verklighet.

– Jag har en bakgrund som officer i det militära, så per automatik är jag en generalist inom ledarskap. Jag är vad vid att kunna arbeta med flera team samtidigt, det gjorde jag i över tjugo år i det militära. Det som har gjort det möjligt för mig att bidra med i det här projektet är det ganska enkla systemet som inkluderar ledarskap, teambuilding, att kunna skapa och genomföra en vision och hela tiden ha fokus på förnyelse. Dessutom, som den flygingenjör jag är, kan jag fokusera mycket specifikt på den viktiga tekniska utvecklingen som i östra London verkligen är i projektets centrum.

Det var över 300 personer som anmälde sitt intresse för att få utveckla både byggnader och området. Genom att betona betydelsen av teknisk utveckling för att förnya östra London och lyfta fram potentialen i Gavin Pooles vision fick Here East med sig London Legacy Development Corporation.

För att sedan kunna göra det till en mer konkret och påtaglig möjlighet, var han tvungen att formulera en strategi där han kunde visa upp varje ämnesområdes specifika möjligheter som faktiskt skulle göra att hela idéprojektet också blev leveransdugligt. Och där är han nu.

– Legacy Development Corporation upptäckte snart att vi inte hade den ekonomiska kompetensen för att klara av att utveckla vår vision till verklighet utan en stark ekonomisk partner. Så vi inledde ett samarbete med ett kapitalförvaltningsbolag som heter Delancey, de utvecklar storskaliga byggnader över hela London. De ägde redan den olympiska byn där de som tävlade i OS bodde under spelen vilket vi såg som en bra sak, men viktigare var att kemin oss emellan stämde, säger Gavin Poole.

När Legacy Development Corporation därefter godkände deras status som utvecklingspartner, var Gavin Pooles nästa strategiska utvecklingssteg att förstå hur liknande anläggningar runt om i världen, som drivs med framgång, fungerar och därifrån försöka ta med deras kunskap och insikter in i projektet för att förbättra East Londons fortsatta utveckling.

– Det finns många utrymmen över 100 000 kvadratmeter också i världen, men de är alla olika när det gäller lokalernas äldre bakgrund och historia. Vi tog oss till RDM Campus i Rotterdam och Eura Technologies i Lille, som båda är gamla textilfabriker, och till Phillips Centre i Eindhoven. Vi har också gjort resor till USA, där vi har tittat på olika platser som har förvandlats från gamla industri- eller varvsanläggningar. Snart ser du att de alla är väldigt olika i hur de har återanvänts och även deras design. Här kunde vi dra viktiga lärdomar.

Med det professionella teamet på plats och visionen ytterligare utkristalliserad med de nya kunskaperna fick de en bättre förståelse för vad de skulle göra med sina egna lokaler. Nu ville Gavin Poole inte slösa bort mer tid utan komma igång med renoveringen av byggnaderna, som när han nu kände ett brett stöd för sin vision kunde bli till påtagligt arbete.

– Så snart vi fick genom planeringen kom också entreprenörerna på plats och vi kunde komma igång med renoveringen. Stödet vi fick var fenomenalt. Det fanns ingen inte-på-min-bakgård-mentalitet, främst för att folk snabbt kunde inse att det här istället var ett sätt att föra tillbaka liv och vitalitet i området.

– Vi fick ett stort stöd från alla håll när det blev klart att det var vi som fick ta hand om renoveringen av byggnaderna och hade förhandlat fram hyresavtalet. I själva verket har vi haft ett enormt stöd hela vägen igenom vårt arbete. Vi är baserade i Hackney och det är verkligen viktigt för oss, eftersom vi har stödet från ledningsgruppen för hela områdets utveckling, och de kommunala politikerna är nära oss i vad vi arbetar med. Styrelsen för Legacy Development Corporation ger oss kontinuerligt mycket support då vi levererar den ekonomiska multiplikator de inte hade tidigare. De var också väldigt tydliga med sitt stöd i och med att vi även satte igång våra byggen snabbt.

De ekonomiska multiplikatoreffekterna som Here East står inför har snabbt blivit uppenbara genom flera uppmärksammade nya hyresgäster som nu har flyttat in eller flyttar in i de färdiga utrymmen som ligger i området.

Gavin Poole pekar också på vidden av stödet de får för sina visionära ambitioner. Det finns flera exempel som visar hur arbetet skapar en stark känsla av gemenskap. Det gäller både inom områdets byggnader och i det omgivande lokala samhället. Något som i sin tur pekar på att de når de uppsatta ekonomiska målen för hela projektet.

– Here East handlar inte bara om att skapa fler arbetsplatser – vi har en viktig utbildningsaspekt här också. Universiteten och deras projekt här ger lokala studenter möjligheter att få gratis och finansierade mastersprogram.

– Vi har vår egen restaurang precis bredvid kanalen. Vi har byggt den och driver krogen på ett sådant sätt att den har blivit en plats för alla som bor häromkring. Nu är det en mötesplats som har fått fantastiska recensioner. Här finns nu en ”nattetidsekonomi”, eftersom människor kommer från hela London för att äta och dricka. Så vi har skapat ett lokalsamhälle som inte är helt beroende av att det kommer gäster enbart härifrån, och det växer ytterligare eftersom vi tar emot fler och fler företag som hyresgäster.

– Samtidigt är vi kvar i den ursprungliga visionen och ser till att vi även har skapat utvecklingsprogram för skolor, lärlingsprogram, akademiska stipendier och ekonomiska bidrag.

– Vi har också genererat nya anställningar, och ser till att de jobben i möjligaste mån tillsätts av personer som bor i det lokala samhället så mycket som det bara går. Vår grundsyn är att stödja den lokala sysselsättningen. Det gäller även mitt eget team, vi är över 50 personer här på plats, och nästan 50 procent är lokalt anställda hela vägen genom hierarkin utifrån de arbetstillfällen vi har. Där det fungerar använder vi lokala leverantörer, eftersom jag vill se till att det inte bara ska handla om vad som händer i Here East, utan även hur vi kan stödja BNP-tillväxten i det lokala samhället genom att stödja entreprenörerna i området.

Med en stödjande etisk livssyn erbjuder Here East en stark plattform för samverkan i sin gemenskap genom att kunna erbjuda utrymmen för möten och events i dels en teaterbyggnad, dels i ett eget mötesområde som för närvarande är under renovering. Dessa utrymmen, vilka är uppdelade mellan två byggnader, förbinds med en gångbro som kan användas av både företag på campus och externa bolag.

– Teatern har kapacitet för att ta emot 950 gäster och våra event- och mötesutrymmen kan ta samma antal personer. Just nu är det en mycket rå och tillfällig plats, men vi börjar nu dela upp dessa områden i skilda mötesområden. Teaterns utrymme erbjuder en mängd olika möjligheter: från rundabordsmöten med tio personer per bord till stora galamiddagar och upp till 950 personer i biosittning, eller en blandning av flera varianter.

Det finns möjlighet att köra två parallella events på de två platserna och Gavin Poole berättar att de också har fått en enorm, 60 meter bred och 100 meter lång balkong, där gästerna kan hämta luft och där man kan ha serveringar när vädret tillåter.

Dessutom, under teatern som är förhöjd med tio meter, finns ​​ett täckt utställningsutrymme som man också kan använda utomhus. Det är redan klart att i ett kommande event ställer bilindustrin ut Formel 1-bilar, tillsammans med världens mest moderna sportbilar och nya utvecklingsfordon. Det är ett flexibelt utrymme som kan gestaltas på olika sätt beroende på vilket slags evenemang det rör sig om.

– Vi har gjort några undersökningar om var vi passar in i mötesindustrin, eftersom vi verkligen behöver kunskaper för att förstå det. Om du bara går blint rakt in i möten och evenemang så får du stryk. Vi vet att vi jobbar i en kunskapsnisch. Allt det här är den sista biten i vårt pussel som ska skapas under de närmaste 18 månaderna. Under tiden vi kör den här verksamheten som en slags pop-up-plats – en pop-up med utrustning värd över en miljon pund men det gör det möjligt för oss att köra riktiga high-end events redan idag.

När de sista pusselbitarna faller på plats erbjuder Here East inte bara high-end events, utan kan även vara värd för dem i en samarbetsmiljö som blir helt avantgarde. Under Gavin Pooles vägledning skapar de ett campus som omdefinierar hur människor möts och samverkar.

– Vi är en grupp människor med en mycket liknande syn på vad vi försöker uppnå, hur vi försöker föra samman människor, hur vi ser på värdet av utbildning, värdet av att skapa rätt miljö och vår egen roll som förvaltare av möjligheterna på platsen. Vi är nästan som någon slags ”väktare” av vår miljö, vilket gör att vi får människor att mötas och samarbeta. Det är annorlunda än att bara ha byggt en skyskrapa där du har ett facilities management team vid ingången och du pratar med dem när något har gått fel. I vårt fall tänker vi annorlunda. Vi möter alla, vi känner alla och vi ser till att de är introducerade till rätt personer. Hela tiden.

– Om en ny person kommer hit med sitt företag säger vi: ”Du borde faktiskt träffa de här tjejerna och killarna, för de gör något du kan vara intresserad av.” Då faciliterar vi den utveckling som kan komma. Det handlar om att driva samarbete och innovation genom personlighet. Utrymmet i vår teater och mötesanläggning är viktiga utrymmen för den utvecklingen, eftersom det är platser där vi kan föra människor samman på riktigt, i motsats till det mer informella bump and mingle som folk kallar det, det är något som kan ske var som helst i Here East.

Gavin Poole utvecklar resonemanget och säger att vad som verkligen är viktigt för dem är att det inte bara handlar om företag som hyresgäster – den ”hyresgästen” är ett institutionellt organ som tar plats vid Here East, men varje enskild individ är en ”medborgare” i det här området.

– Vi värdesätter varje enskild person, eftersom varje person som arbetar för en institution eller ett företag kan ha en bra idé och kan bara vara ute efter en möjlighet att fundera på hur den idén kan släppas lös. Med de forskningsanläggningar, det innovationscenter och de föreläsningsserier vi har här kan det vara en katalysator för att få fram nya tankar och idéer vilka kan förvandlas till affärer, stödja vår och/eller företagets tillväxt och skapa arbetstillfällen. Det är vad vi tror och det är hur vi vill hjälpa våra medborgare med här i Here East. Det kan låta mycket storslaget, kanske pompöst, men det är så vi tänker.

Sådana storslagna ambitioner med lika stora regenerativa och socialt inkluderande konsekvenser har naturligtvis uppmärksammats också från en internationell publik. Med ungefär 18 månader kvar till den officiella invigningen – planerad till sommaren 2018 – har Here East redan visat sig vara ett riktmärke för liknande projekt som nu skjuter upp ur marken runt om i världen.

– Det har varit en hel del intresse. Vi har haft människor som besökt oss från Baltikum, Norge, Finland, Paris och Amerika. Så vi har haft en hel del frågor om vad vi gör, hur vi gör det och vad de kan lära sig av det.

– Personen som ansvarade för den olympiska tv-sändningen och Internationella olympiska kommittén, IOK, frågade om de fick använda en del av vårt material för att öka intresset för att söka OS i framtiden. De vill visa vad man kan göra och vår modell är nu en modell för best praxis, så självklart hjälpte det oss. Det finns en hel del länder som är intresserade av OS och i ännu högre grad sedan London, bland annat genom Here East, kan visa vad som kan genereras efter ett olympiskt spel.

Efter att ha levererat ett sådant komplext och framåtblickande teknikcampus, en mötesplats som har ögonen på sig i internationella hightech-miljöer och inom mötes- och eventindustrin, vilka utmaningar finns i sikte för chefsingenjören?

– Någon sa en gång till mig att om jag kunde berätta nu vad du skulle göra om fem år skulle du inte tro mig. Det är lika sant idag som när jag fick höra det för nästan tjugo år sedan. Jag menar att medan du planerar ditt liv och din karriär, så har du ingen aning om vad som väntar runt hörnet.