Kan man driva en lampa med hjälp av polarsken och kan genterapi bota Alzheimers? I finalen av Utställningen Unga Forskare utses Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. Årets tema, “vetenskapens mysterier – nya upptäckter och revolutionerande tankesätt”, har genomsyrat hela tävlingen som bjudit på mängder av innovativa och banbrytande idéer. Nu avgörs tävlingen på Södertälje Science Park, ett nav för svensk forskning och hållbar produktion.

Från semifinalerna, gick 92 gymnasieelever från hela Sverige vidare till den nationella finalen där eleverna tävlar om priser för över en halv miljon kronor och om att få representera Sverige i det unga Svenska forskningslandslaget. I år prisas dessutom eleverna av Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen som är årets prisutdelare i Utställningen.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

”Vi är stolta och glada att få vara värd för den nationella finalen av Utställningen Unga Forskare. För oss är innovation och forskning två grundstenar i vår verksamhet och det är därför viktigt och hedrande att få samla finalisterna i Unga Forskare hos oss. De är framtiden, elevernas engagemang och idérikedom är slående och man kan inte annat än känna glädje och hopp för framtiden”, säger Tanya Mineur, Eventmanager Södertälje Science Park.

Finalen hålls i hybridformat, med en digital finalutställning och en fysisk monterutställning. Den fysiska monterutställningen kommer att vara öppen för skolor och allmänheten på Södertälje Science Park den 29 mars från 13.30–15.30. Då kommer det att finnas möjlighet för press att träffa elever och prata om respektive projekt.

Vinnarna av utställningen tillkännages på Unga Forskares webbplats och Södertälje Science Parks webbplats.

Se lista över alla finalister i Utställningen Unga Forskare 2023.