Hopfällbara stolar i wellpapp, alger som ska rädda haven och hemarbetets påverkan på tandhälsan. När gymnasieungdomar möttes i Södertälje för att tävla med sina gymnasiearbeten var det ingen brist på spännande ämnen. 60 elever från Linköping i söder till Stockholm deltog i semifinalen i Utställningen Unga Forskare, SM i forskning på Södertälje Science Park den 7 mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Den 7 mars avgjordes semifinalen på Södertälje Science Park där banbrytande idéer som självlandningssystem för modellraketer, genterapi för Alzheimer, hur Norrsken kan alstra energi var några av de projekt som gick vidare till Sverigefinalen och därutöver delades årets vattenpris, framtidspris och publikens pris ut.

Bland de 10 projekt utav 40 som gick vidare gick bland annat Amanda Åvitsland från Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång vidare med sitt projekt, Möbler i papper. Projektets mål är att införa mer miljövänliga material i möbelindustrin och bidra till ett grönare och hållbarare samhälle. Möblerna produceras i wellpapp och kan återvinnas. ”Det är en ära att komma vidare till finalen, det betyder att juryn tror på mitt projekt. Jag såg det som en bra möjlighet att få visa upp mitt arbete och få feedback på mitt projekt. I framtiden vill jag starta ett eget företag och utveckla min idé vidare”, säger Amanda Åvitsland.

Mikael Ek, juryordförande i semifinalen var nöjd med dagen och imponerad över elevernas projektarbeten. ”Dagens semifinal bjöd på många spännande projekt och fina presentationer. Projekten höll hög kvalité och eleverna hade förberett sig väl. Juryn hade ett roligt men svårt arbete att bedöma så många bra projektarbeten. Nu ser vi fram emot att få vara med och arrangera finalen om ett par veckor”, säger juryns ordförande Mikael Ek.

De som gick vidare i semifinalen kommer att ställas mot andra gymnasieelever från hela Sverige. Den nationella finalen, den 27–30 mars som hålls på Södertälje Science Park avslutas med en prisceremoni 30 mars där det delas ut priser till ett värde av över 500 000 kronor när Sveriges Unga Forskningslandslag utses.

Här är alla semifinalister som gick vidare till den nationella finalen:
  • Algebraiskt och numerisk analys av homogena elektriska fält  Albert Isaksson från Nyköpings Enskilda Gymnasium
  • Algerna räddar haven  Ebba Rusck och Martina Wedar från Kungsholmens Gymnasium
  • Antibakteriella egenskaper hos Pelargonium graveolens  Emma Nordenberg från Katedralskolan i Linköping
  • Att driva en lampa med polarsken  Elin Pernå från Europaskolan, Strängnäs
  • Autonomt självlandningssystem modellraket  Arvid Eklund, Lukas Tosting, Oliver Larsson från Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång
  • Kan Alzheimers sjukdom botas med genterapi?  Rebecka Eidet från Katedralskolan i Linköping
  • Konstruktion av Vintergatans rotationskurva  Antony Darreh Shori, Filippa Uden från Widerströmska gymnasiet, Huddinge
  • Möbler i papper  Amanda Åvitsland från Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång
  • The Effects of Videogames on Full-term and Preterm Brain Structure and Attention  Humaira Afrin från Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan
  • Tvåls olika verkan på grampositiva och gramnegativa bakterier  Agnes Gustafsson, Saga Vahlberg från Katedralskolan i Linköping

Dessutom delades följande pris ut:

Årets vattenpris

Etanolets påverkan på denitrifikationen, Maya Hagbok från ProCivitas Karlberg

Alumnernas framtidspris

The Effects of Videogames on Full-term and Preterm Brain Structure and Attention, Humaira Afrin från Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan

Publikens pris

Att driva en lampa med polarsken, Elin Pernå från Europaskolan, Strängnäs

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.