De kulturella och kreativa branscherna har blivit en allt viktigare del av näringslivet och arbetsmarknaden i Sverige, EU och globalt. I regeringens strategi för kreativa och kulturella branscher 2024–2033 är visionen att Sverige ska stärka sin position som ett ledande land inom denna sektor. Samtidigt saknas en nationell strategi och samordning för kompetensutveckling inom konstnärliga yrken.

Nu samlar Piteå Science Park, North Creative Nodes och Kulturakademin nyckelaktörer från hela landet i en nationell konferens för att diskutera hur kulturbranschen kan stärkas och utvecklas framåt, under evenemanget Creative Talk – kompetensutveckling inom kulturbranschen som hålls den 25 februari i Piteå.

”En nationell samordning av kompetensförsörjningen inom kulturbranschen skulle skapa starka synergieffekter och bidra till både spetskompetens och bredd inom det livslånga lärandet. Genom att samla och koordinera resurser kan vi bygga upp expertis och specialisering som stärker hela sektorn. Det handlar inte bara om att förse branschen med rätt kompetens, utan också om att skapa nya möjligheter för innovation, företagande och regional utveckling. En mer sammanhållen strategi skulle ge stabilitet och långsiktighet, vilket i sin tur gynnar både lokalsamhällen och Sveriges position som en ledande nation inom de kulturella och kreativa branscherna”, säger Peter Hiltunen, verksamhetschef Kulturakademin.

Konferensen syftar till att kartlägga nuvarande behov och utmaningar inom kompetensutveckling i kulturbranschen. En central fråga är behovet av en nationell strategi och samordning för kompetensutveckling inom konstnärliga yrken. Samtidigt lyfts den kulturella kompetensen som en avgörande drivkraft för regional och kommunal utveckling.

”Vi behöver skapa förutsättningar för fler konstnärliga utbildningar men också värna om de befintliga. Här kommer samverkan att vara en viktig del”, säger Anette Winblad von Walter, kulturchef Region Norrbotten.

Under konferensen presenteras rapporten Skills 2024 av Sofia Rasmussen som belyser framtidens kompetensbehov inom kulturbranschen. Dagen innehåller även panelsamtal där aktörer från kulturinstitutioner, fria kulturlivet och utbildningsanordnare diskuterar både hinder och möjligheter med att skapa en sammanhållen strategi för kultursektorns kompetensutveckling.

”Vi hoppas att den här konferensen ska stärka dialogen om hur vi skapar en hållbar kompetensförsörjning inom kulturbranschen. Den är en otroligt viktig basnäring för Sverige som idag innefattar en tiondel av Sveriges företag”, säger Henrik Bucht, vd på Piteå Science Park.

Om Kulturakademin
Kulturakademin erbjuder kompetensutveckling med såväl spets som bredd för professionella verksamheter, grupper och individer inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form. Sedan starten 2004 har Kulturakademin erbjudit mer än 500 kurser, seminarier och föreläsningar, för fler än 12 200 sökande som genomförts av cirka 1 050 kursledare, föreläsare och moderatorer. Ägare av Kulturakademin är Film i Väst, GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Folkteatern, Regionteater Väst samt Teater Halland.

Om North Creative Nodes – norra Sveriges samverkansarena för kulturbranschen
På North Creative Nodes ser vi kultur som norra Sveriges starkaste tillgång. Vi skapar möjligheter för kulturskapare att växa genom nätverk, kunskap och affärsdrivna event. Tillsammans bygger vi en starkare och intressantare kulturbransch i norra Sverige för framtiden. North Creative Nodes är en del av Piteå Science Park och möjliggörs av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Utveckla Norrbotten – en del av Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Bodens kommun, Sparbanken Nord och Boden Business Park.