Den nya omfattande undersökningen Talent City Index: Studenter, framtagen av Future Place Leadership i samarbete med WeStudents, kartlägger studenters trivsel under studietiden samt deras val av framtida städer för jobb och boende. Rapporten omfattar 75 svenska kommuner och bygger på svar från över 3 500 studenter vid svenska högskolor och universitet och är den största studien i sitt slag.

Lund toppar listan över Sveriges bästa studentstäder

Lund utses till landets bästa studentstad med ett imponerande betyg på 89,7 av 100 när det gäller studenternas trivsel. Samtidigt visar undersökningen att Lund har den högsta flyttbenägenheten bland studenter efter examen.

”Lund erbjuder ett fantastiskt studentliv och en vacker, lättillgänglig stad. Men trots det vill nästan 90 procent av studenterna flytta därifrån efter examen. Det visar att en bra studietid inte räcker för att behålla studenter efter examen – det krävs också att studenterna upplever att det finns spännande karriärmöjligheter och en dynamisk arbetsmarknad”, säger Marcus Andersson, vd på Future Place Leadership.

Göteborg är studenternas främsta val för framtiden

Göteborg befäster sin position som den attraktivaste staden för studenter efter examen, både vad gäller jobb och boende. Staden toppar listan före Stockholm, Uppsala och Malmö, tack vare en kombination av en stark arbetsmarknad, hög livskvalitet och en välkomnande atmosfär.

”Göteborg erbjuder en helhet som studenterna värdesätter: starka karriärmöjligheter inom ett innovativt näringsliv, kombinerat med en trygg, familjevänlig och välkomnande stadsmiljö. Det skapar en känsla av gemenskap och trivsel som många upplever som starkare här än i exempelvis Stockholm”, säger Marcus Andersson.

Umeå och Borås sticker ut med livskvalitet och näringslivskontakter

Umeå gör ett tydligt avtryck genom att vara Sveriges näst bästa studentstad sett till nöjdhet. ”Studenterna lyfter fram Umeås unika kombination av natur, kultur och trygghet, och framförallt uppskattar de stadens balans mellan stadsliv och närhet till natur. Men även här behöver staden göra mer för att behålla talangerna efter examen”, påpekar Marcus Andersson.

Borås utmärker sig som den stad där studenterna har flest näringslivskontakter, vilket är en avgörande faktor för att behålla dem efter studierna. Undersökningen visar nämligen att ju fler kontakter studenterna har med näringslivet, desto större är sannolikheten att de stannar kvar efter examen.

Undersökningen visar tydligt att studenternas boendepreferenser sträcker sig bortom traditionella studentbostäder. En majoritet drömmer om att bo i villa eller bostadsrätt efter studierna, och många efterfrågar även prisvärda bostadsrätter eller boenden med villakänsla redan under studietiden.

”Utbudet av boendealternativ för studenter är idag aningen begränsat. Om kommuner och fastighetsaktörer kan erbjuda bostadslösningar som möter studenternas långsiktiga önskemål, ökar chanserna att fler väljer att stanna kvar efter examen”, säger Marcus Andersson.

Om Talent City Index
Talent City Index (TCI) är ett internationellt jämförande index som mäter städers och regioners attraktionskraft för olika målgrupper, inklusive studenter och yrkesverksamma inom bristyrken. Indexet bygger på omfattande undersökningar och dataanalyser för att kartlägga faktorer som påverkar var människor väljer att arbeta och bosätta sig. Hittills har mätningar genomförts i Sverige, Finland, Norge och Tyskland, vilket ger en bred internationell jämförelse. Utöver de nationella undersökningarna har även två specialutgåvor publicerats i Sverige – en med fokus på studenters preferenser och en som belyser attraktionskraften hos livsstilsregioner. TCI ger kommuner, regioner och företag insikter om hur de kan stärka sin attraktivitet och konkurrenskraft för att attrahera och behålla talanger på lång sikt.