Anrika Folkets Hus i Stockholm har genomgått en två år lång renovering. Lokalerna har moderniserats för att kunna möta dagens behov, installationer har ersatts, och ny teknik har introducerats. Detta samtidigt med stor antikvarisk hänsyn till den grönklassade byggnaden. Fastighetens energiprestanda har förbättrats radikalt och klimatpåverkan har minskats. Projektet certifieras med BREEAM In-Use.

Folkets Hus nära Norra Bantorget i Stockholm ritades av Sven Markelius och var ett storverk i sin tids arkitektoniska strömningar. Vid invigningen 1960 var Folkets Hus en av Europas största och modernaste anläggningar i sitt slag, med en kongresshall som rymde drygt 1 000 personer. Här hölls bland annat FNs första miljökonferens 1972.

Huset har nio våningar ovan mark och är på 30 000 kvadratmeter. Under åren har användningen av lokalerna skiftat. Det blev så småningom en kombination av hotell, kontor och konferens, samt dansscen för Dansens Hus. År 2007 bytte hotellet ägare, då Wallin Hotell blev Scandic Norra Bantorget. År 2009 övertogs konferensrörelsen av Stockholm City Conference Centre. Sedan 2010 har fastigheten förvaltats av BanFast Förvaltning AB.

Grönklassat

Hela huset har stora byggnadshistoriska värden och är grönklassat av Stockholms stadsmuseum. Huvudfasaden har svart polerad granit. Interiören präglas av bland annat marmor och ekpaneler. Folkets Hus är rikt på konstnärlig utsmyckning, bland annat keramik kring entrén. I den stora kongresshallen finns en 450 kvadratmeter stor väggkeramik utförd av Signe Persson-Melin och Anders Liljefors. Dessutom ett stjärnhimmelstak. Huset är fullt av tidstypiska detaljer.

”Genom ombyggnader och reparationer har under åren mycket förändrats. Inom projektet har vi restaurerat och konserverat, gått tillbaka till ursprungliga färger i interiören och när gammalt ersatts med nytt har vi valt ursprunglig stil”, säger Nina Lovén, fastighetsförvaltare hos BanFast. Det har varit ett tätt samarbete med antikvarie.

Konstverk har rengjorts och konserverats. Sjärnhimmelstaket har uppgraderats med LED-belysning som ger möjlighet till scenografiska effekter. Byggnadens fönster har renoverats varsamt, fått bättre tätningar och lås, och försetts med film för att minska solinstrålningen (och därmed minska kylbehovet). Även bland annat alla dörrar har renoverats med inriktning på kulturminnesvård och lång återstående livslängd. Detta gäller även fasader.

Stommens konstruktion har, även den, höga byggnadshistoriska värden. För att undvika pelare i stora kongresshallen tog Sven Markelius fram en lösning där taket bärs upp av 36 meter långa betongbågar.

”Han var inte bara en funktionalist, det verkar också som att han hämtade inspiration från brokonstruktioner”, säger Daniel Svensson, vd för Energy Service Management i Sverige AB, som är strategisk projektledare i projektet.

Betongbågarna har undersökts både hållfasthetsmässigt och antikvariskt. De har renoverats och tagits om hand. Även i övrigt har byggnaden en komplicerad geometri med många halvtrappor och lutande bjälklag. Det har dels varit utmanande med tillgänglighetsanpassningen, bland annat har sju nya hissar och sex lyftbord installerats, dels att klara det logistiska flödet. Planer finns på att flytta ut huvudentrén under skärmtaket för att få bättre tillgänglighet i foajén, men detta kan komma i en senare etapp.

Större kapacitet

Antikvariska hänsyn, och ambition att bevara och återställa huset med historisk autenticitet, har inte hindrat moderniseringen. Den stora kongresshallen har fått fler sittplatser och rymmer nu 1 500 personer, och har helt uppdaterad konferensutrustning och digital teknik. Ett trettiotal mötesrum har moderniserats, med bevarad kongresshallskaraktär. Ett helt nytt tillskott för Dansens Hus är ”Lilla Teatern” med teleskopläktare.

Folkets Hus har också fått bättre energiprestanda. Energiförbrukningen var tidigare mycket hög, men genom radikal förnyelse kommer denna att minska kraftigt, med uppskattningsvis 40 procent.

Hösten 2022 kontaktade beställaren företaget Energy Service Management i Sverige AB, vars vd Daniel Svensson kommenterar: ”Vårt uppdrag som strategisk projektledare blev att sköta upphandlingen av entreprenör, och här var inriktningen bland annat att i slutänden få till energismarta lösningar. Vi har tillämpat en modell där vi låter entreprenören presentera flera alternativa lösningar.”

Dessa granskas inte bara avseende pris, utan även energiförbrukning, driftkostnad, livscykelkalkyl och klimatpåverkan. Detta kan gälla allt från att inhandla underentreprenader till utrustning som exempelvis pumpar. Förfarandet skrivs in i kontraktet med entreprenören.

Det är viktigt att beakta alternativ mot bakgrund av bland annat behov av värme och kyla, vilket förstås påverkar val av konstruktionslösningar, byggmaterial och utrustning.

”I projekt ser vi stora möjligheter att få ner energiförbrukning och miljöpåverkan. Eftersom vi beaktar även livscykelkostnaderna, ökar förutsättningarna för en bra avkastning av investeringarna i fastigheten”, fortsätter Daniel Svensson.

Byter tekniska installationer

Folkets Hus värms med fjärrvärme och kyls med fjärrkyla. Värmeläckaget har tidigare varit stort. Nu har klimatskalet åtgärdats. Dessutom har det installerats helt ny ventilation och ett komplext system för värmeåtervinning. Ett nytt stort fläktrum har inretts och alla ventilationsdon har förnyats.

Beträffande kylbehovet, förutom att fönstren har försetts med film, monteras nya markiser som är automatiskt styrda. Elsystemet har bytts ut och bland annat har ett nytt ställverk installerats i källaren.

Under projektering och projekt har en 3D-modell använts. För det färdiga huset tar man hjälp av en AI-robot för att framställa en digital tvilling till Folkets Hus. Relevanta data och instruktioner läggs in i fastighetssystemet.

Projektet har också inriktats på att Folkets Hus, som tidigare saknat certifiering, nu får en sådan. Här har man valt BREEAM In-Use med lägst betyg Very good. Som BREEAM Assessor anlitas Good Partner AB.

Bästa kompromisser

Allt installationsarbete och alla övriga åtgärder har gjorts med antikvariska hänsyn och respekt för byggnadshistorien. Det har exempelvis varit svårt att klara ett regelmässigt brandskydd. Och inte minst att få rum med kanaliseringar och ta upp nya schakt. Fastigheten blir nu helsprinklad.

”Tillsammans med beställare och entreprenör har vi gnuggat geniknölarna och tänkt till för att hitta bästa kompromisserna. Och jag är förtjust i att jobba med befintliga hus och är stolt över vad vi åstadkommit här”, säger Daniel Svensson, som kommer att finnas med i projektet till och med slutbesiktning.

För att återställa det estetiska till sitt tidstypiska även i detaljer, har projektet drivits med en kombination av restaurering och att använda nya byggdelar i en stil som linjerar med det ursprungliga.

”Sedan har vi tillämpat en hög grad av återbruk, både av delar på plats inom huset och material vi har köpt in. En del som demonterats har gått till andra användare”, säger Nina Lovén. ”Vi har även återbrukat mellan olika egna projekt.”

Inom projektet har återbruket handlat bland annat om dörrar, möbler, armaturer, fönster, lister, ledstänger och träinredning. Möbler och en del utrustning har köpts in externt. Man har sålt bland annat badrumsporslin, träinredningar, betongplattor och möbler.

Fortsätter i form av House of People

Verksamheten i Folkets Hus blir även fortsättningsvis tredelad. Scandic Hotel återöppnar i mars. I slutet av april står kongresshallen med hela konferensdelen klar. Verksamheten där kommer att drivas av det nya bolaget House of People, och här välkomnas alla arrangemang – från små möten, workshops, konferenser och de som vill använda alla faciliteter. Det finns en restaurang som rymmer 400 personer och ett kafé. Och de som dansar blir glada, dansverksamheten kommer att återflytta till ett fräscht Dansens Hus, i Folkets Hus. 

FAKTA
Folkets Hus i Stockholm, renovering.
Tidplan: juni 2023–april 2025.
Byggherre: Fastighetsaktiebolaget Folkets Hus i Stockholm AB, BanFast Förvaltning AB. 
Totalentreprenör: In3prenör
Arkitekt: Kockum Luttinger Söderström Arkitektkontor AB
Inredningsarkitekt: DinellJohansson
Konsulter: Sweco, Bengt Dahlgren, med flera.