Den 8–13 april arrangerar Lunds universitet och Lunds kommun för åttonde året i rad Hållbarhetsveckan. Veckan är en chans att ta del av den senaste forskningen, få en inblick i aktuella händelser i Lund, prova på nya saker, och uppleva kultur.

Hållbarhetsveckan kommer att märkas på flera håll i Lund nästa vecka. Flera evenemang kommer att hållas i Stadshallen och på universitet, men även utomhus i Botaniska trädgården och på Botulfsplatsen. I Botaniska trädgården bjuds det på guidade visningar om biologisk mångfald och workshop om hur du tar sticklingar. På Botulfsplatsen går det att byta ut gamla saker mot nya i en återbrukscontainer och lära sig mer om återvinning och återbruk.

Veckan är även full av föreläsningar med både forskare på Lunds universitet och tjänstepersoner från Lunds kommun om allt från miljöpsykologi till EU-valet. Kommunen bjuder också in till sitt årliga event Hållbarhetsläget! där det bjuds på en inblick i hur det går för hållbarhetsarbetet i kommunen, till exempel hur utsläppen i Lund har kunnat gå ner med 45 procent sedan 2010.

”Vi prioriterar ett hållbart Lund, från social hållbarhet till ekologisk. Genom Hållbarhetsveckan sätter vi tillsammans fokus på hållbarhetsfrågorna. Här finns utrymme för både lärande och dialog utifrån alla olika dimensioner av hållbarhet, vi hoppas många Lundabor tar chansen att vara med”, säger Elin Engdahl (S), ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott. 

Förutom klassiska föreläsningar finns evenemang för den aktiva. Det bjuds exempelvis in till yoga för att lindra klimatångest eller Spinnovation, spinning för att aktivera innovativa idéer på Gerdahallen. Under lördagen går det att fixa cykeln inför våren eller testa en elcykel på Klostergården.

”Under Hållbarhetsveckan vill vi uppmuntra till hållbara val, våren är ett utmärkt tillfälle att börja nya vanor som att cykla till sina fritidsaktiviteter. Vi vill också inspirera fler att upptäcka sitt närområde. Lund är fullt med unika miljöer och kultur”, säger kommunens miljöstrategiska chef Jon Andersson.

I år har Hållbarhetsveckan fler evenemang än vanligt utomhus, det går till exempel att vara med på en tur i Höjeådalens naturreservat där kommunens ekolog och skyfallsstrateg berättar mer om områdets flora och fauna och olika vatten som har en funktion vid skyfall. 

Det går även att ta del av utställningar, filmvisning och på fredagseftermiddagen kommer studenter från Musikhögskolan i Malmö ta ton och ge sina olika ingångar till hållbarhet i en musikalisk kontext. 

Alla evenemang under Hållbarhetsveckan är gratis och öppna för alla, men en del kräver föranmälan. De över 70 eventen finns samlade på webbplatsen

Här är arrangemangen som nämns i texten: