Världsmästerskapet i bangolf 2023 kommer i år att avgöras på Uppsala Minigolfpark. Sverige är regerande världsmästare och står därmed värd för årets VM den 22–26 augusti, och nu har det svenska landslaget till VM uttagits. Under det senaste VM som hölls i Kina 2019, blev Sverige världsmästare med Carl Johan Ryner, som vann guld och Fredrik Persson silver. Både Carl Johan Ryner och Fredrik Persson ingår i Sveriges nuvarande landslag.

“Det är ett starkt svenskt landslag med väldigt bra spelare. Vårt mål är givetvis att behålla vår världsmästartitel i lagspelet på herrsidan, men även utmana om de ädlaste valörerna på damsidan. Jag ser många spelare som har potential att plocka medaljer individuellt”, säger Christian Mellqvist, förbundskapten, Svensk Bangolf.

De internationella deltagarna i årets VM kommer från 17 nationer i Europa, samt USA, Sydkorea, Japan och Indien. Totalt kommer cirka 160 deltagare till Uppsala, varav 125 är spelare.

Det svenska bangolf-landslaget består av spelare från hela landet. De kommer från olika bangolfklubbar i Uppsala, Skoghall/Värmland, Kungälv, Göteborg, Asarum/Blekinge, Tyresö och Stockholm.

Damer

Karin Olsson, Uppsala BGK
Sandra Kungsman, Uppsala BGK
Carolin Svensson, Tyresö BGK
Julia Sjöberg, Skoghalls BGK
Wilma Harrysson – reserv, Asarums BGK

Herrar

Carl Johan Ryner, Uppsala BGK
Fredrik Persson, Uppsala BGK
Ulf Kristiansson, Skoghalls BGK
Eirik Seljelid, Kungälvs BGK
Alexander Princis, Tantogårdens BGK, Stockholm
Rikard Lindqvist, Skoghalls BGK
Amir El Quachani, Gullbergsbro BGK, Göteborg
Marcus Andersson – reserv, Kungälvs BGK

Förbundskapten

Christian Mellqvist 

Medaljceremonier under VM 2023 den 22–26 augusti:
  • Lagtävling Herr och Dam (cirka 12 nationer deltar med herrlag och 7 nationer deltar med damlag) – Medaljceremoni 23 augusti 
  • Individuellt Herr och Dam (alla nationer deltar med herrlag, 10 nationer deltar med damlag) – Medaljceremoni 24 augusti
  • Mixed – Medaljceremoni 25 augusti
  • Matchspel Individuellt (herr och dam) –  Medaljceremoni 26 augusti 

Svenska Bangolfförbundet bildades 1937 och är medlemmar i Riksidrottsförbundet sedan 1958. Bangolf kallas ibland även minigolf. Svenska Bangolfförbundet är organiserat i sex distrikt och har 81 föreningar och 9 000 medlemmar. Bangolf spelas normalt på fyra olika underlag: filt, eternit (EB), betong och konstgräs. Bangolf utmanar unga lika mycket som vuxna och äldre. Som tävlingsidrott ställer den höga krav på träning och prestation.