Det står nu klart att Sverige får arrangera VM i minne 2024 och passande nog är det i Lund som kampen om guldet i denna intellektuella batalj kommer att avgöras. Den 22–24 november är dagarna att lägga på minnet.

Världsmästerskapet arrangeras av Svenska Minnesförbundet, vars ordförande Idriz Zogaj är nöjd med valet av plats: ”Lund och kunskap går hand i hand och det känns som en perfekt plats för tävlingen.” Sverige har under lång tid varit förknippat med framgångar i minnestävlingar. Jonas von Essen har vunnit världsmästerskapet vid två tillfällen och även det svenska landslaget har vunnit VM-guld.

Med tanke på hur framgångsrika som de svenska minnesmästarna hittills har varit, har höstens VM i Lund alla förutsättningar att bli en riktigt rafflande kamp. Det känns riktigt roligt att Lund får ytterligare en internationell tävling till staden, säger Samuel Jonsson, ordförande för Lunds kommuns destinationsbolag Visit Lund.

VM i minne avgörs i en rad discipliner som utmanar deltagarna i olika aspekter av minnet, såsom hastighet, uthållighet och precision. Tävlingarna arrangeras av Svenska minnesförbundet med stöd av bland andra Visit Lund, Lunds kommun och Visit Skåne.

I samband med tävlingen kommer det även att arrangeras en rad kringaktiviteter på temat minne för skolor, organisationer, och allmänheten, runt om i Skåne. Ett av målen är att få fler barn och unga att intressera sig för vetenskap och minneskonst.

”Det är fantastiskt att Lund och Skåne tilldelas det här prestigemästerskapet. Evenemanget positionerar regionen som en stark och innovativ forskningsregion. Samtidigt möjliggör vi för barn och ungdomar från hela Skåne att få upp ögonen för vetenskap och forskning”, säger Max Granström, vd för Region Skånes destinationsbolag Visit Skåne.

”Evenemanget kommer att bli en fascinerande uppvisning av mental styrka, den högsta nivån inom världseliten får minneskonsten att framstå som en superkraft”, säger Martin Nilsson, själv flerfaldig minnesmästare och lokal lundarepresentant för Svenska Minnesförbundet.