Nu är det officiellt att Ungdoms-EM i Mountainbike kommer att arrangeras i Jönköpings kommun 2024 och 2025. Första året kommer tävlingen vara förlagd på IKHP i Huskvarna och året därpå avgörs tävlingarna på arenan vid Hallbystugan i Jönköping.

”Att UEM ska arrangeras i Jönköping är del av en fantastisk utveckling för svensk mountainbike, grattis Jönköping och arrangörsklubbarna IKHP samt IF Hallby! Det kommer bli bra utmanande banor som tillsammans med uppställningen av lag från cirka 30 olika länder och cirka 800 ungdomar kommer att bli succé. Både europeiska cykelförbundet och svenska cykelförbundet vet att Jönköping är duktiga på att arrangera cykeltävlingar. Det känns roligt att vi återigen tillsammans med föreningarna i Jönköping får chansen att arrangera ett internationellt mästerskap Sverige”, säger Malin Lindgren tävlingsansvarig för mountainbike på Svenska Cykelförbundet.

”Det är väldigt roligt att få välkomna Europas unga cyklister till Ungdoms-EM i mountainbike i Jönköpings kommun, dessutom under två år i rad. Vi är trygga med att våra föreningar IF Hallby SOK och IKHP Huskvarna kommer leverera mästerskap med välkomnande värdskap, fantastiska tävlingar och utmanande slingor på arenorna i Hallbyskogen och på Huskvarnaberget. Vi ser fram emot att välkomna Europas bästa ungdomar till Jönköping 2024 och 2025,” säger Daniel Tidstrand, projektledare möten & evenemang på Destination Jönköping.

Utomhusevenemang med naturen som arena är en satsning som pågått under en längre tid. Jönköping är välkänd som en bra cykeldestination med fina förutsättningar och erfarna klubbar som IKHP Huskvarna och IF Hallby SOK samt arenor som är redo och lämpade för mästerskap. Det är inte första gången stora mountainbiketävlingar på hög nivå arrangeras i Jönköping. Flera nationella och europeiska mästerskap har ägt rum här genom åren, en av höjdpunkterna var år 2016 då Jönköping stod värd för EM i mountainbike som cyklades på Huskvarnaberget. 

”Det känns fantastiskt att än en gång få välkomna cyklister från hela Europa till IKHP och Huskvarnabergen. Senast det begav sig var EM 2016 för elit och junior, nu blir det fokus på ungdomar istället då Europeiska Cykelförbundet valt att lägga Ungdoms-EM i Jönköping. Vi ska göra vårt yttersta för att detta ska bli ett arrangemang att minnas. Vi räknar dessutom med att kunna använda samma bana i år på Huskvarna-touren som 2024 på Ungdoms-EM”, säger Anders Ljungberg från IKHP Huskvarna.

”Vi är både glada och stolta över att få den här möjligheten av Europeiska och Svenska Cykelförbundet. Det ligger i vår förenings fokus att sätta ungdomar i centrum och då är det extra roligt att välkomna cyklister från hela Europa till vår MTB arena vid Hallbystugan i Jönköping. Vi tar med oss stor erfarenhet från nationella event samt UCI tävlingar för junior och elit och siktar på att arrangera intensiva och roliga tävlingar på vår publikvänliga och uppskattade tävlingsbana”, säger Eskil Laago från IF Hallby SOK.

”För oss som destinationsbolag är detta precis vad vi vill möjliggöra, stora internationella evenemang med många deltagare och besökare där vår fantastiska natur blir arenan”, säger Daniel Tidstrand.

Hallbystugan
Hallbystugan strax väster om Jönköping är välkänt för löpare, skidåkare och självklart mountainbikecyklister. Området och klubben IF Hallby SOK står årligen värd för såväl cuptävlingar som mästerskap inom flera olika grenar. Anläggningen och mountainbikespåren växer år för år. Svenska Mästerskapen i mountainbike arrangerades vid Hallbystugan 2014 och därefter har man arbetat kontinuerligt med tävlingar vilket gjorde att spåren utvecklats kontinuerligt och att antalet cyklister ständigt ökar. 

IKHP
På Huskvarnaberget och runt IKHPs anläggning har det körts svenska, nordiska och europeiska mästerskap i mountainbike genom åren. Området bjuder på rotiga partier, flowig stig, stendrop och en och annan utmanande stigning uppför slalombacken. EuroMTB 2016 kommer länge minnas som ett av de bästa. Den tuffa EM-banan finns kvar på berget med sina långa stigningar och steniga utförsbackar.