Nu står det klart att Halmstad för tredje gången får äran att vara värdstad för SM-veckan, sommaren 2028, medan Växjö tog hem evenemanget sommaren 2027.

SM-veckan är Sveriges tredje mest populära årligen återkommande idrottsevenemang i Sverige efter Vasaloppet och Finnkampen enligt Sportnavigatorn 2023. Det är dessutom det tredje mest populära evenemanget hos unga vuxna under 30 år efter Gothia cup och Vasaloppet. Så Halmstad har all anledning att känna sig nöjda med att ha tagit hem SM-veckan en tredje gång.

”Vi är otroligt taggade på att få vara värdstad för SM-veckan sommaren 2028. Det här är precis den typ av evenemang som vi vill locka till Halmstad, eftersom det stärker vårt varumärke och fyller staden med liv och rörelse. Det är en viktig del av vår strategi för att göra Halmstad till en ännu mer attraktiv plats att bo, besöka och verka i. Och inte minst för att stärka vår roll som regionhuvudstad med en unik kustnära livsstil”, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Små, men viktiga marginaler avgjorde

Det var små marginaler i hård konkurrens som fällde avgörandet till Växjös (2027) och Halmstads (2028) fördel gällande SM-veckan sommar. Parametrarna övervägs noga. Det viktigaste kriteriet för en värdstad är att kunna ta emot och erbjuda förutsättningar för idrotterna att arrangera förstklassiga tävlingar. Men styrgruppen för SM-veckan tar även hänsyn till evenemangsstrategi och vad städerna vill åstadkomma med evenemanget på både kort och lång sikt. 

”Här levererar både Växjö och Halmstad på alla delar. Växjö visar stort engagemang och en stark vilja att stå som värd för evenemanget. Halmstad, med sin erfarenhet av att arrangera stora evenemang, särskilt just SM-veckan, tillsammans med en bred förankring, gör dem väl förberedda för värdskapet”, säger Maria Hallberg, Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet.

2028 blir tredje gången gillt

Halmstad har varit värd för SM-veckan två gånger tidigare, somrarna 2011 och 2013. De skulle även haft SM-veckan 2020, men på grund av pandemin så ställdes den in och flyttades fram till 2021, och genomfördes då istället som det digitala seminarieprogrammet Mötesplats SM-veckan, som sändes från Halmstads Teater.

”Vi är glada över att SM-veckan kommer till Halmstad. Evenemang som detta skapar glädje och gemenskap, och en stark känsla av stolthet för de lokala idrottsföreningarna. Den gemensamma resan stärker samhörigheten och föreningskänslan. Vi är med och skapar förutsättningar för våra föreningar att utvecklas och ser fram emot att stötta dem på vägen. Under 2020/2021 arbetade många hårt för att genomföra SM-veckan. På grund av pandemin blev det inte som det var tänkt, därför är vi nu mer motiverade än någonsin. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Halmstads idrottsföreningar för att skapa en minnesvärd och inspirerande vecka”, säger Sandra Hidgård, Distriktsidrottschef, RF-SISU Halland.

När Halmstad skulle ha varit värdstad 2020, var det rekordmånga paraidrotter anmälda, och nu hoppas staden att det blir minst lika många 2028. Det som skapar charmen, spänningen och dynamiken med SM-veckan är den totala bredden av små och stora idrotter på ett flertal olika arenor.

”Att få arrangera SM-veckan 2028 är fantastiskt. Halmstad har en stark tradition som evenemangsstad, och förutom de turistekonomiska vinsterna så skapar evenemanget även stolthet och gemenskap. SM-veckan är en motor för utveckling som stärker vårt idrottsliga varumärke på en bred front. Vi ser fram emot att få välkomna hela Sverige hit”, säger Karolina Davidsson, vd Destination Halmstad, som har ett nära samarbete med RF-SISU Halland och hela Halmstads kommun.

Det här är SM-veckan
SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. Den är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar: 72 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter. SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang. Evenemanget samlar ett 30-tal olika idrotter som gör upp om guld i respektive tävlingsklass.