Nu är det klart. Europeiska handbollsförbundet har utsett även Kristianstad till en av de städer som får arrangera EM i handboll i januari 2026. Mästerskapet spelas i Danmark, Norge och Sverige, och Kristianstad och Malmö blir då spelorterna i Sverige. Vilka lag som ska mötas var, avgörs längre fram.

Sedan tidigare är det klart att Danmark, Norge och Sverige gemensamt ska stå värdar för Europamästerskapen i handboll 2026. Under EM-finalhelgen i Köln avslöjade Europeiska handbollsförbundet i vilka städer som matcherna ska spelas. I Sverige blir det i Kristianstad och Malmö.

”Det är otroligt roligt att vi ännu en gång har landat ett stort mästerskap. Vi kan konstatera att den här typen av evenemang har stor betydelse, både för oss som bor här och för besöksnäringen”, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förberedelserna har redan startat i Kristianstad

”Kristianstad har stått värd för flera tidigare mästerskap och fått otroligt bra resultat i de utvärderingar vi har gjort. Med en professionell organisation, utmärkt värdskap, och inte minst ett genuint handbollsintresse, har Kristianstad levererat gång på gång. Vi är glada över att få komma tillbaka”, säger Stefan Lövgren, vd Svenska Handbollslandslaget.

Handbolls-VM 2023 gav mer än väntat

Kristianstad har stått värd för flera internationella handbollsmästerkap tidigare, VM 2011 och VM 2023 samt EM 2016. Utvärderingen efter VM 2023 visade en mycket positiv effekt för besöksnäringen, nöjda besökare och nöjda spelare.

Besökarna spenderade sammanlagt 30 miljoner kronor när de besökte Kristianstad. Knappt fem miljoner kom från svenska besökare, medan drygt 25 miljoner kronor kom från utländska turister. Av de 30 miljonerna spenderades 26,5 miljoner i Kristianstad kommun och 3,5 miljoner i någon av grannkommunerna. Den sammanlagda skatteeffekten har beräknats till 15,9 miljoner. Och att evenemanget dessutom ägde rum under en traditionell lågsäsong för besöksnäringen var extra lyckosamt.

”I utvärderingen efter VM 2023 uppgav nio av tio kristianstadsbor att de kände en ökad stolthet över Kristianstad och hela 97 procent menade att stora evenemang är viktiga för vår kommun. Nu laddar vi om för en fantastisk upplevelse 2026”, säger Pehr Palm, planeringsstrateg i Kristianstads kommun.