Den 1 juli 2023 planeras lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete att träda i kraft. Imorgon påbörjas arbetet i Borås när konferensen Råd för framtiden välkomnas till Borås Kongress.

Råd för framtiden är Brottsförebyggande Rådets nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets konferens arrangeras i samarbete med Borås Stad och runt 500 deltagare förväntas vara med på plats och lika många digitalt den 28–30 mars.

Konferensen bjuder in till allt från föreläsningar och workshops med utgångspunkt i hur brottsförebyggare ska kunna möta de nya lagkraven och bedriva ett effektivt brottsförebyggande arbete i samverkan. Konferensen sista dag står också justitieminister Gunnar Strömmer på scen och berättar om regeringens ambitioner och arbete i frågan.

”Vi är glada att Borås får stå som värd för Brottsförebyggande Rådets årliga konferens och att vi får vara ort för den nya lagens avstamp. Borås Stads fina brottsförebyggande arbete och Borås möjligheter för kongresser i denna storleken ligger till grund att Brottsförebyggande Rådet väljer Borås som ort vilket vi är väldigt stolta över”, säger Anna Lilja på Borås TME.

Dagen efter erbjuder staden också ett separat förmiddagsprogram, i samarbete med Högskolan i Borås, innan konferensen startar. Deltagarna kan följa med på en stadsvandring med särskilt fokus på trygghetsfrågor eller lyssna till två föreläsningar, där en handlar om hur Borås samverkar för att få en tryggare stad.

”Det brottsförebyggande arbetet har länge varit viktigt för Borås Stad, och får nu ännu mer prioritet i och med den nya lagen. Det kommer därför bli spännande att på hemmaplan få ta del av viktig kunskap som kan hjälpa oss att minska brotten och öka tryggheten lokalt. Vi ser även fram emot att få dela våra egna utmaningar och lösningar med andra kommuner”, säger Alma Rejler på Borås Stad.