Denna vecka kommer närmare 1 000 europeiska barntandläkare till Svenska Mässan. Det är en av de stora kongresser som äger rum i Göteborg under juni. Denna första sommarmånad är traditionellt en stark mötesperiod för staden, och drygt 4 000 deltagare förväntas besöka ett tiotal möten i olika ämnen.

Den som passerar Svenska Mässan Gothia Towers i veckan kan inte undgå att märka att där pågår en stor kongress. Den som pågår just nu handlar om barntandvård och samlar cirka 1 000 internationella experter den 12 till 15 juni. Det är 17th Congress of the European Academy of Paediatric Dentistry, som förkortas EAPD.

Medlemmarna i organisationen bakom kongressen består av tandläkare, forskare och experter från hela Europa, som arbetar inom området pediatrisk tandvård, med fokus på barns tandhälsa. Deras mål är att förbättra tandvården för barn genom praktiskt arbete, utbildning och forskning. Temat för årets kongress är ”Handling children with care”, som syftar till att med omsorg förbättra tandhälsan för barn och ungdomar i hela Europa.

Detta är ett område där Sverige har en tradition av att ligga långt fram internationellt, och Nina Sabel, docent och övertandläkare i pedodonti på Odontologen i Göteborg kommenterar: ”Vi vet hur viktig god tandhälsa är för barns generella hälsa och välmående.”

Kopplingar till lokal forskning

Flera av de aktuella stora kongresserna är just medicinska, och kopplade till forskning som bedrivs i Göteborg. Under midsommarveckan hålls Mucins in Health and Disease Conference på Quality Hotel 11. Kongressen handlar om proteiner som finns i slemhinnor, hur de fungerar, och deras roll i hälsa och sjukdom. Carolyn Bertozzi, nobelpristagare i kemi från Stanford University, är huvudtalare på kongressen. 

”Juni är traditionellt en bra månad för stora möten och kongresser. I år är Göteborg värd för möten i skilda ämnen som medicin, teknik, socialt arbete och hållbara innovationer. Flera av kongresserna som hittills har genomförts har fått fler deltagare än vi hade räknat med, och det är väldigt kul”, säger Fredrik Lundgren projektledare på Göteborg & Co Möten.

Se fler kommande större möten i Göteborg.