Malmö är redo att stå värd för herrarnas Handbolls-EM 2026, ett mästerskap delat mellan Danmark, Norge och Sverige. Evenemanget, planerat mellan den 15 januari och 1 februari 2026, är ett megaevenemang som väntas locka många internationella besökare men också skapa en idrottsfest för stadens invånare.

Mästerskapet bjuder på fyra intensiva matchdagar i Malmö Arena, där totalt 12 matcher spelas, inklusive Sveriges gruppmatcher och delar av huvudrundan. Det ger både Malmös invånare och tillresta besökare chansen att uppleva handboll på absolut toppnivå och njuta av den unika atmosfären som ett internationellt storarrangemang skapar.

Malmö stad kommer att ansvara för marknadsföring, stadsutsmyckning och skapandet av en mötesplats för supportrar. Evenemanget kommer också att involvera ett omfattande volontärarbete, en uppgift staden framgångsrikt hanterade under Eurovision Song Contest 2024.

”Att återigen välkomna ett stort mästerskap är en unik möjlighet för Malmö och ett kvitto på den succé Handbolls-VM var. Förutom handboll på högsta nivå ser vi fram emot ett evenemang som engagerar våra invånare och sätter staden på den internationella kartan. Detta blir en idrottsfest för alla åldrar, samtidigt som stora event som detta bidrar till Malmös fortsatta utveckling”, säger Sanna Axelsson (S), ledamot i kommunstyrelsen.

”Jag är glad över att vi ännu en gång kan vara värdar för en stor handbollsturnering i Malmö. Det kommer innebära en fortsatt förstärkning av vår stads internationella profil och förväntas ge ett lyft till det lokala närings- och föreningslivet. Ett evenemang av denna storlek knyter Malmö närmre resten av världen, både på och utanför planen”, säger Roko Kursar (L), ledamot i kommunstyrelsen.

”Det känns jättefint att vår stad än en gång får möjlighet att stå som värd för en stor handbollstävling. Vi välkomnar alla handbollsfans till Malmö, både dem som tidigare kommit hit för att se sitt landslag och alla som kommer hit för första gången”, säger Janne Grönholm (MP), kommunalråd med ansvar för fritid.

Kommunstyrelsen har godkänt fritidsnämndens ansökan om finansiering för evenemanget, som uppgår till 4,5 miljoner kronor och fördelas över budgetåren 2025 och 2026.