Den 24–26 oktober står Musikerförbundet och Symf värd för den femte upplagan av Internationella Orkesterkonferensen, som organiseras av internationella musikerfederationen FIM.
Internationella Orkesterkonferensen (IOC) är en unik plattform som ger symfoni- och operamusiker samt representanter från de minsta ensembleorkestrarna möjlighet att dela erfarenheter och diskutera centrala frågor som arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, publikengagemang och ekonomisk hållbarhet.
Konferensen lockar deltagare från hela världen och har tidigare år hållits i Berlin (2008), Amsterdam (2011), Oslo (2014) och Montreal (2017). Efter ett längre uppehåll på grund av pandemin är det äntligen Malmös tur att välkomna beslutsfattare, musiker och fackliga representanter.
Konferensen behandlar i år en mängd frågor som digitaliseringens inverkan på orkestrar, finansieringsmodeller och vikten av att involvera musiker i konstnärliga beslut. Målet är att främja en öppen dialog och skapa gemensamma lösningar för branschen.
”Att musikerförbund från alla världens kontinenter träffas i Sverige är unikt. Det är också ovanligt med en orkesterkonferens där agendan helt är bestämd av musikerna själva. Orkesterchefer är inbjudna att delta, men bara första dygnet av konferensen. Jag ser fram emot en diskussion med högt i tak, kring orkestermusikernas viktiga roll i hela musiksektorn och i samhället i stort”, säger Karin Inde, Musikerförbundets ordförande, som också kommer att leda ett panelsamtal om musikers psykiska och fysiska hälsa.
FIMs ordförande John Smith är förväntansfull inför konferensen: ”Jag är övertygad om att representanter för orkestrar från hela världen kommer att lämna Malmö inspirerade, energifyllda och redo för de olika kamper som orkestersektorn oundvikligen kommer att möta under de kommande åren.”
IOC hålls på Malmö Live och har möjliggjorts genom ett brett svenskt, nordiskt och tyskt organisationssamarbete samt med ekonomiskt stöd från Kulturrådet, Visit Skåne och Malmö Stad.