Årets Agility-VM har precis ägt rum i Belgien, och i söndags tog därmed Kalmar emot stafettpinnen inför nästa år. Agility World Championship 2025 kommer att äga rum i Hatstore Arena i Kalmar den 17–21 september 2025.

Hundfesten, Guldagility och Agility-SM. Kalmar har en lång tradition av att arrangera stora hundevenemang som uppskattas av både deltagare och publik. Nästa år får Kalmarbor och besökare uppleva någonting alldeles extra. Under fem dagar hålls Agility-VM, som kommer att locka världseliten till Kalmar.

Tidigare har Fredriksskans varit arenan för Kalmars hundevenemang, men när det gäller stora internationella mästerskap så är det inomhusarenor och konstgräs som gäller. Agility-VM hålls därför i Hatstore Arena. Omkring 700 hundekipage från 55 länder väntas delta och evenemanget beräknas dessutom locka tusentals hundintresserade åskådare, därav cirka 2  000 besökare som ser tävlingarna på plats i Hatstore Arena, med lika många som följer livesändningarna från olika platser runt om i världen.

”Vi ser verkligen fram emot att få bjuda in den internationella agilityeliten till Sverige igen och känner oss övertygade om att Kalmar kommer att vara den perfekta värdstaden för att tillsammans med oss skapa ett magiskt VM”, säger Frida Grimborg, ordförande, Svenska Agilityklubben.

”Att vi har lyckats få hit VM betyder mycket för Kalmar och för vår satsning på hundevenemang. Vi har redan börjat arbetet med att profilera oss bland dem som är aktiva inom svensk hundsport och nu kommer ännu fler hundägare runt om i världen förhoppningsvis att få upp ögonen för Kalmar”, säger Frida Petersson, projektledare för idrottsevenemang, Destination Kalmar.

För att Kalmar ska bli ännu bättre på att välkomna hundar och deras familjer deltar Destination Kalmar i ett tvåårigt forskningsprojekt om hundturism, som genomförs vid Lunds universitet.


”Kalmar är redan idag en hundvänlig stad, men vi vill ta ytterligare ett steg och har på sikt ambitionen att bli Nordens hundvänligaste stad. Hundägare är en stor och köpstark målgrupp och vi vet att det finns många utmaningar när man semestrar med hund. Genom forskningsprojektet får både vi och destinationens aktörer kunskap om vad vi kan förbättra”, säger Sylvia Nylin, vd, Destination Kalmar.

Om agility och Agility-VM


Agility är en sport som ständigt växer och i nuläget finns närmare 5 000 utövare över hela landet. Under VM tävlas det både individuellt och i lag. Bäst sammanlagda resultat från en agilityklass och en hoppklass vinner, och det gäller att vara felfri med snabbast tid. På VM gäller internationella regler och i nuläget delas hundarna in i fyra storleksklasser utifrån mankhöjd, till skillnad från Sveriges fem storleksklasser. Deltagande länder får skicka ekipage både individuellt och i lag, och i alla storleksklasser.

Agility-VM 2025 arrangeras i samarbete med Svenska Agilityklubben och Destination Kalmar. Det blir andra gången som Sverige står värd för VM. Senast det hände var 2018, då Agility-VM hölls i Kristianstad.

Vidare information finns på evenemangets webbplats.