Kristianstad var värd för gruppspelet mellan Island, Portugal, Sydkorea och Ungern den 12–16 januari. Utvärderingen av evenemanget visar en mycket positiv effekt för besöksnäringen, nöjda besökare, spelare, hotell och restauranger. ”Vi kan konstatera att Kristianstad återigen har genomfört ett riktigt bra mästerskap. Vi kan inte konkurrera med storstadens utbud och gigantiska hotell, men när det gäller bemötande, engagemang och värdskap är vi i världsklass”, säger Anders Olsson, projektledare för Handbolls-VM i staden.

Besökarna spenderade sammanlagt 30 miljoner kronor när de besökte VM i Kristianstad. Knappt fem miljoner kronor kom från svenska besökare, medan drygt 25 miljoner kronor kom från utländska turister. Av de 30 miljonerna spenderades 26,5 miljoner kronor i kommunen och 3,5 miljoner kronor i någon grannkommunerna. Den sammanlagda skatteeffekten beräknas till 15,9 miljoner kronor. Att evenemanget ägde rum under en traditionell lågsäsong för besöksnäringen var extra lyckosamt.

Upplevelseinstitutet gjorde en undersökning bland VM-besökarna och betygen blev mycket bra. Bäst betyg får ”arenan i Kristianstad” med 4,7 i medelvärde följt av ”matcherna som spelades i Kristianstad” och ”VM i Handboll som helhet” som båda får 4,5. Det innebär att 98 procent av besökarna ger toppbetyg till Kristianstad.

”Det är också glädjande att nio av tio uppger att de känner en ökad stolthet över Kristianstad och att 97 procent av de tillfrågade tycker att stora evenemang är viktiga för staden”, säger Pehr Palm, planeringsstrateg i Kristianstads kommun.

Under de tre speldagarna kom 11 000 besökare till Kristianstad Arena. Många skåningar tog chansen att titta på handboll i världsklass och uppleva VM-stämningen. De 3 000 tillresta isländska fansen gjorde upplevelsen till en blå-vit-röd fest tillsammans med ett par hundra ungerska och portugisiska fans. Arenans Fanzone var uppskattad och besöktes av omkring 2 000 fans.

”Vi kan konstatera att den här typen av evenemang har stor betydelse, både för oss som bor här och för besöksnäringen. Den investering och det arbete som kommunen lägger ner får en stor utväxling”, säger Camilla Palm (M), kommunalråd.